czwartek, 30 czerwca 2016

Sorbet z melona


W ubiegłym roku Julianna kusiła fantastycznym sorbetem z melona o pięknej pomarańczowej barwie. Melona bardzo lubimy, sorbet nie jest pracochłonny więc i u nas powstała jego wersja. Użyłam melona miodowego, galia o jasnym kolorze. Był tak słodziutki i pyszny, że wcale nie musiałam dosładzać. Polecam :)


Składniki:

  • 1 melon (u mnie miodowy)
  • sok z cytryny/limonki
  • ewentualnie miód do smaku

Przygotowanie:

Z melona wydrążyć miąższ i umieścić w malakserze/kielichu miksera. Melona skropić sokiem z cytryny i zmiksować na pure. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Gotowe pure przełożyć do pojemnika z pokrywką i wstawić do zamrażalnika. Co pół godziny warto sorbet zamieszać aby równomiernie się zmroził.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

5 komentarze :

  1. melon i sok z cytryny - prościej chyba się nie da;) U nas znów upalnie, więc sorbet na ochłodę jest wskazany;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a wiesz co jeszcze pomyślałam, patrząc na zdjęcie - ciekawe, czy dodatek bazylii by się sprawdził w połączeniu z melonem? Wszak są lody bazyliowe....

      Usuń
    2. hehehe, akurat takie zielsko miałam pod ręką to położyłam, ale rzeczywiście - grejpfruit z rozmarynem to czemu nie melon z bazylią :D

      Usuń
  2. Miałyśmy melony w ogródku ale nie przypadły nam za bardzo do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i pięknie wyrosły? nam melony smakują i to bardzo!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena