czwartek, 16 czerwca 2016

Wieprzowe burgery z natką pietruszki z grilla


W miniony weekend biesiadowaliśmy przy grillu. Ale żeby nie było nudno nie grillowaliśmy kiełbasek, szaszłyków ani sztuk mięsa tylko wieprzowe burgery. Pokaźne, wielkie jak na burgera przystało. Prawdziwe burgery robione są z wołowiny, ja natomiast przygotowałam również bardzo smaczne z mięsa wieprzowego z aromatyczną natką pietruszki. Pomysł z pietruszką w burgerach dobrych kilka lat temu widziałam w programie telewizyjnym gdzie jeden z amerykańskich szefów kuchni przygotowywał drobiową wersję z natką. Niestety nie mogę przypomnieć sobie nazwiska. A tu jeszcze zapraszam po bułeczki hamburgerowe :)





Składniki:

  • 1 kg zmielonego mięsa wieprzowego
  • 3 duże cebule
  • 2 jaja
  • 3 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz do smaku (dałam 1,5 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki pieprzu)
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • olej lub oliwa do smarowania burgerów przed grillowaniem

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. W misie umieścić mielone mięso, wbić jaja, dodać musztardę, sól, pieprz i dobrze wyrobić. Wyrobione dobrze mięso mielone nie będzie się rozpadać podczas grillowania. Na końcu dodać natkę pietruszki i ponownie krótko wyrobić.

Formować burgery, u mnie 200 g na porcję i odkładać na tacę posmarowaną olejem. Tacę przykryć folią i schować do lodówki na około 2-3 h, aby mięso nabrało smaku i nie rozpadało się podczas grillowania. Przed grillowaniem delikatnie posmarować olejem.

Burgery kłaść na dobrze rozgrzany i posmarowany olejem ruszt. Grillować do pożądanego stopnia zarumienienia (ja lubię dobrze przypieczone - środkowy zawsze mój) z obu stron.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

6 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. no może czad nie, ale dym na pewno tak :D hehehe

      Usuń
  2. ależ ja lubię różną zieleninę w burgerach i nawet zwykłych mielonych z patelni! A pietruszka dodaje niesamowitego aromatu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodaje, dodaje i jak pachnie podczas grillowania

      Usuń
  3. Nasza Mama też do pulpecików zawsze dodawała jakieś ziele :P Bardzo lubimy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena