sobota, 9 lipca 2016

Ciasto pierogowe na maślance


Przepisów na ciasto pierogowe nigdy u mnie za wiele. Najczęściej korzystam z ciasta na pierogi z jajkiem a do pierogów na słodko i tych z owocami lubię bardzo ciasto z kwaśną śmietaną. Do kolekcji przepisów dołączy również ciasto dwuskładnikowe z maślanką - bardzo elastyczne, plastyczne i przyjemne, nadające się zarówno do pierogów wytrawnych jak i tych na słodko. Zawsze przy ciastach korzystam z robota planetarnego, więc wyrabianie ciasta nie jest uciążliwe. W tym cieście ilość maślanki zależy od wilgotności mąki - dlatego warto dodawać maślankę partiami aż do uzyskania plastycznej konsystencji ciasta lub na odwrót jak ja - wlać całą maślankę i dosypywać mąkę. Kiedy robię pierogi z owocami lubię ciasto wałkować grubiej, aby podczas lepienia oraz gotowania sok z owoców nie miał okazji wypływać z ciasta, a to ciasto idealnie się sprawdza. Świetnie się lepi, podczas gotowania się nie rozkleja i po ugotowaniu jest mięciutkie. Przepis widziałam na wielu blogach, ale tradycyjnie podam jedno źródło, korzystałam z przepisu Danusi.






Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • do 1/2 l maślanki (dałam letnią)
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Przesiać mąkę z solą do misy miksera lub na stolnicę, partiami dolewać maślankę i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, które nie będzie kleiło się do rąk.  Dobrze wyrobione ciasto po naciśnięciu jest elastyczne. Ciasto przykryć ręczniczkiem lnianym lub przykryć miską i zostawić aby odpoczęło na około 20-30 min.

Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, wałkować na stolnicy oprószonej mąką na ulubioną grubość, wykrawać koła lub dzielić na kwadraty, faszerować czym dusza zapragnie.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

3 komentarze :

  1. muszę spróbować zrobić takie ciasto na pierogi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj, jest pyszne - szczególnie najbardziej smakuje mi do pierogów na słodko.

      Usuń
  2. U nas to zawsze tylko Mama umie zrobić naprawdę dobre ciasto na pierogi ale w sumie nie wiemy czy ma jakiś sprawdzony trik do tego :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena