wtorek, 12 lipca 2016

Czereśnie na zimę - kompot


Czereśnie są to jedne z moich ulubionych owoców. Najbardziej lubimy czereśnie w czystej postaci, nieprzetworzone, wyjadane prosto z miski, lecz nie wyobrażam sobie zimy bez chociażby kilku słoiczków najzwyklejszego kompotu z czereśni. Owoców do kompotu nie dryluję, więc kompot na zimę nie jest problematyczny i szybko się robi - jak to mówią wystarczy chcieć. Moja zalewa do czereśni jest dość słodka, aby później po otwarciu móc ją rozcieńczyć wodą. Robiłam czereśnie w czystej postaci, lecz na dno słoiczków można dodać goździki, kardamon lub cynamon, które dodatkowo podkręcą smak owoców. Z 4 kg owoców wyszło mi 16 sztuk słoiczków o pojemności 500 ml. Szczerze polecam :)





Składniki:

  • czereśnie
  • cukier
  • woda (używałam przefiltrowanej)

Przygotowanie:

Czereśnie dokładnie umyć, przebrać, oderwać ogonki i napełnić nimi umyte i wcześniej wypieczone słoiki. Czereśni nie upycham, tak aby ich nie pozgniatać, napełniam słoiki prawie do pełna. Do każdego słoika wsypać cukier - do słoików o pojemności 500 ml dawałam 2 łyżki cukru (czubate). W garnku zagotować wodę i gorącą wodą zalać słoiki, tak aby woda zakrywała czereśnie. Gorącą wodę lać stopniowo, aby słoiki nie popękały. Wytrzeć do sucha brzegi słoików i mocno zakręcić zakrętki.

Gotowe słoiki z kompotem pasteryzować tradycyjnie w gorącej wodzie (20 min od momentu zagotowania wody) lub w piekarniku (140oC 30 min od momentu nagrzania piekarnika). Po zapasteryzowaniu ułożyć do ostudzenia do góry dnem.

Wyparzanie słoików i nakrętek:

Porządnie umyte, niewyszczerbione słoiki wstawić na kratkę z wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawić na 105oC i wyparzać słoiki około 15 - 20 min. Najlepiej dżem nakładać do świeżo wyparzonych słoików. Nakrętki wyparzam z garnku z wrzącą wodą lub obok słoików w piekarniku.

Pasteryzowanie w piekarniku:

Od kilku lat pasteryzuję przetwory w piekarniku. Jest to zdecydowanie wygodniejszy sposób aniżeli pasteryzacja w garnku z wodą. Do zimnego piekarnika na kratkę z wyposażenia piekarnika układam przetwory, nastawiam 140oC i pasteryzuję przetwory licząc czas od momentu nagrzania piekarnika.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. O tak, z cynamonem muszą naprawdę wybornie smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ilez to niezdrowego cukru w tych przetworach! (z wyjatkiem kopru)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety tak to z przetworami bywa, choć myślę, że 2 łyżki na 500 ml zaprawy to nie jest jakaś tragiczna ilość, tym bardziej, że nie je się tego od razu litrami oraz kompot rozcieńcza. Nie dajmy się zwariować, bo inaczej nic by nikt nie jadł. Każdy decyduje o tym co spożywa, więc jeśli komuś cukier przeszkadza to szuka sposobów na jego zastąpienie lub po prostu omija takie przepisy i nie robi :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena