sobota, 23 lipca 2016

Deser kakaowy z bezami i frużeliną wiśniową


W upalne dni kiedy nawet nie ma się ochoty podchodzić do piekarnika szybkie desery są niezwykle u nas cenione. Powstał zatem deser na podobieństwo Eton Mess ale w wersji kakaowej - prawie wytrawnej, osłodzonej przez słodziutkie bezy, z kwaśną nutą wiśni. Deser przyrządzamy z mocno schłodzonej śmietanki i przygotowujemy go tuż przed podaniem aby bezy były chrupiące a nie rozmoczone. Nic, tylko polecać :)




Składniki (2 duże porcje):

  • 200 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
  • 1 płaska łyżka kakao
  • bezy (około 6-8 sztuk na porcję, wg uznania)
  • frużelina owocowa, u mnie wiśniowa

Przygotowanie:

Śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić (nie dodaję już cukru, bezy są słodkie). Dodać kakao i zmiksować tylko do połączenia. Bezy pokruszyć, troszkę zostawić do dekoracji na wierzchu a resztę wmieszać do kakaowej śmietanki używając już tylko łopatki.

Na dno pucharków nałożyć troszkę frużeliny wiśniowej, następnie wyłożyć masę kakaową z bezami, na wierzch wyłożyć ponownie frużelinę wiśniową i posypać odrobiną odłożonych wcześniej pokruszonych bezików.

Podawać natychmiast po przygotowaniu, póki bezy są chrupiące.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

3 komentarze :

  1. Wygląda nieziemsko, a smakuje na pewno lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda nieziemsko, a smakuje na pewno lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zatopione bezy w takim kremie to palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena