wtorek, 12 lipca 2016

Frużelina czereśniowa na zimę - w słoiki


Nasze serca podbiła frużelina wiśniowa - czy taka zrobiona na bieżąco z żelatyną, czy zapasteryzowana na zimę w słoiczkach. Niemniej jednak co może być lepszego dla fanów czereśni od pysznych, dużych owoców skąpanych w gęstym sosie - położonych na gofrach, placuszkach, lodach lub deserach? Polecam bardzo!







Składniki:

  • 1 kg świeżych owoców (czereśnie - waga po wydrylowaniu)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w 4 łyżkach wody

Przygotowanie:

Owoce wraz z cukrem włożyć do garnuszka, postawić na maszynce i podgrzewać na średniej mocy palnika aż cukier się rozpuści i owoce puszczą sok. Dodać sok z cytryny oraz rozrobioną mąkę ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia i zagotować chwilkę, aby pozbyć się charakterystycznego smaku mąki ziemniaczanej.

Gorącą frużelinę nałożyć do wypieczonych/wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcić nakrętki i słoiczki zapasteryzować tradycyjnie w garnku z wodą lub w piekarniku.

Pasteryzacja w piekarniku - słoiczki ustawić na blasze z wyposażenia piekarnika, włożyć do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawić do temperatury 1400C i od chwili uzyskania tej temperatury słoiczki pasteryzować 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia do góry dnem.

Wyparzanie słoików i nakrętek - porządnie umyte, niewyszczerbione słoiki wstawić na kratkę z wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawić na 1050C i wyparzać słoiki około 15 - 20 min. Najlepiej dżem nakładać do świeżo wyparzonych słoików. Nakrętki wyparzam z garnku z wrzącą wodą lub obok słoików w piekarniku.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

1 komentarze :

  1. co kupię czereśnie, to znikają gdzieś w mig... Nie ma nawet jak zrobić dżemik albo frużelinę taką

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena