środa, 13 lipca 2016

Kogel mogel zapiekany z owocami


Od jakiegoś czasu kuszą w sieci przepisy na zapiekany kogel mogel z owocami. Gdy w końcu zobaczyłam podobny przepis w magazynie Kocioł od razu poszłam zerwać garść wiśni i za kilka chwil miałam przed sobą pyszny deser - kwaśny smak wiśni cudownie zgrał się ze słodyczą kogla mogla. Zapieczona góra posypana przeze mnie dodatkowo cukrem delikatnie chrupała, a pod spodem leżały wiśnie otulone ciepłym koglem moglem. Przepis bardzo prosty, na każde żółtko dajemy łyżkę cukru, używamy dowolnych owoców, zimą nawet z zalewy lub mrożonych, które wcześniej należy rozmrozić. Z dwóch żółtek zrobiłam dwie kokilki o średnicy 9 cm. Jakież to proste, a jakie pyszne!





Składniki:

Przygotowanie:

Zrobić kogel mogel - żółtka umieścić w misce, dodać cukier i utrzeć na jasną, puszystą masę. Owoce, jeśli używamy z pestkami - najpierw wydrylować, ułożyć w kokilkach, zalać koglem moglem. Wierzch posypać odrobiną cukru. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 1900C z opcją górnej grzałki i zapiekać około 10 min aż wierzch się zetnie. Podawać jeszcze ciepłe.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

5 komentarze :

  1. Bardzo lubimy kogel mogel ale jeszcze nigdy go nie zapiekałyśmy :D Ciekawe jesteśmy czy to bardzo zmienia jego odbiór :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jadłyście kiedyś ciepły sos angielski? Góra zapieczonego kogla mogla jest zapieczona i przyjemnie chrupie, smakuje coś jak cieniutki omlet natomiast pod spodem jest ciepły kogel mogel i kwaśne wiśnie ... mniam :D

      Usuń
    2. Nie jadłyśmy ale kusisz niemiłosiernie :D Dzisiaj miałyśmy zamiar zrobić ale trzeba by było najpierw iść na ogródek zerwać malinki zamiast wiśni jednak calutki dzień leje i boimy się o podtopienia :/

      Usuń
  2. słodkie i kwaśne - zawsze się sprawdza:) Podobnie jak Pandy - nie jadłam zapiekanego kogla mogla jeszcze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak lubisz kogel mogel to zrób koniecznie, proste, szybkie i zaspokaja głód na słodycze na cały dzień :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena