wtorek, 12 lipca 2016

Konfitura czereśniowa


Choć dżem czereśniowy z kardamonem przypadł nam bardzo do gustu, to w tym roku postawiłam na czereśnie w czystej postaci, bez dodatków innych przypraw. Zrobiłam tradycyjnie smażoną konfiturę czereśniową bez dodatku środków żelujących. Miałam czereśnie bardzo słodkie, mięsiste, syropu po zasypaniu cukrem tym razem nie zlewałam więc konfiturę usmażyłam w ciągu zaledwie 40 min. Będzie pyszna zima :) I kolorowa za sprawą wesołych słoiczków, które córcia wybrała :)




Składniki:

  • 2 kg umytych i wydrylowanych czereśni
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Wydrylowane czereśnie zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i odstawić na godzinę aby puściły sok (można na całą noc odstawić do lodówki). Po tym czasie całość zagotować (gdyby było dużo soku można przecedzić i sok pozostawić - przyda się do lemoniady, do rozcieńczania wodą lub też można zapasteryzować w słoiczkach) i smażyć konfitury na małej mocy palnika często mieszając, aż do uzyskania gęstej konsystencji konfitury. Gotowe konfitury przełożyć do wypieczonych/wyparzonych wcześniej słoiczków. Zapasteryzować tradycyjnie w wodzie lub w piekarniku. Można też odwrócić słoiczki do góry dnem. Jednak dla bezpieczeństwa preferuję pasteryzację.

Z tej porcji owoców wyszło mi 6 słoiczków o pojemności 200 ml.

Pasteryzacja w piekarniku - słoiczki ustawić na blasze z wyposażenia piekarnika, włożyć do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawić do temperatury 1400C i od chwili uzyskania tej temperatury słoiczki pasteryzować 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia do góry dnem.

Wyparzanie słoików i nakrętek - porządnie umyte, niewyszczerbione słoiki wstawić na kratkę z wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawić na 1050C i wyparzać słoiki około 15 - 20 min. Najlepiej dżem nakładać do świeżo wyparzonych słoików. Nakrętki wyparzam z garnku z wrzącą wodą lub obok słoików w piekarniku.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

1 komentarze :

  1. Niestety u nas czereśnie zawsze tak szybko znikną, że nie zdążymy nawet woreczka zamrozić a co dopiero konfiturę zrobić :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena