poniedziałek, 25 lipca 2016

Konfitura wiśniowa z rumem


Przetworów z wiśni mam już całkiem niezłą kolekcję - dżemy z cukrem żelującym, konfitury tradycyjnie smażone, wiśnie kandyzowane i wiśnie na zimę. Do kolekcji przygotowałam konfitury z rumem - cud, miód i ... wiśnie :) Polecam szczerze!



Składniki:

  • 2 kg wydrylowanych wiśni
  • 1 kg cukru
  • 1/4 szklanki rumu

Przygotowanie:

Wydrylowane wiśnie zasypać cukrem i odstawić na godzinę aby puściły sok (można na całą noc odstawić do lodówki). Wiśnie puszczą bardzo dużo soku - całość odcedzić na sicie. Sok zapasteryzować na zimę, a odcedzone wiśnie przełożyć do szerokiego rondla i smażyć konfitury na małej mocy palnika często mieszając, aż do uzyskania gęstej konsystencji konfitury. Spróbować i w razie potrzeby dodać więcej cukru - zagotować ponownie aż do jego rozpuszczenia. Na sam koniec smażenia wlać rum, pogotować kilka minut, wtedy wyparuje alkohol a zostanie sam smak rumu. Gotowe konfitury przełożyć do wypieczonych/wyparzonych wcześniej słoiczków. Zapasteryzować tradycyjnie w wodzie lub w piekarniku. Można też odwrócić słoiczki do góry dnem. Jednak dla bezpieczeństwa preferuję pasteryzację.

Proces smażenia konfitury można rozłożyć na dwa dni. Smażyłam wieczorem 40 minut, następnie wyłączyłam płytę indukcyjną zostawiając garnek z konfiturą - stygnąc jeszcze troszkę zgęstniała. Następnie rano podgrzałam ponownie.

Z tej porcji owoców wyszły mi 4 słoiczki o pojemności 200 ml.

Pasteryzacja w piekarniku - słoiczki ustawić na blasze z wyposażenia piekarnika, włożyć do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawić do temperatury 1400C i od chwili uzyskania tej temperatury słoiczki pasteryzować 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia do góry dnem.

Wyparzanie słoików i nakrętek - porządnie umyte, niewyszczerbione słoiki wstawić na kratkę z wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawić na 1050C i wyparzać słoiki około 15 - 20 min. Najlepiej dżem nakładać do świeżo wyparzonych słoików. Nakrętki wyparzam z garnku z wrzącą wodą lub obok słoików w piekarniku.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

1 komentarze :

  1. Sądzimy, że z taką konfiturą nasz Tato jeszcze chętniej zaczynałby dzień (od lat codziennie rano je chleb z dżemem) :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena