środa, 27 lipca 2016

Wiśnie suszone


Wiśnie kandyzowane w ubiegłym roku zrobiły u nas w domu furorę. Moja córcia je uwielbia, wyjada je ze słoiczków jako przekąskę. Są dość pracochłonne ale smak wynagradza trud. W tym roku zainwestowałam w suszarkę do owoców i grzybów, ponieważ suszenie w piekarniku było dla mnie bardzo uciążliwe - blokowało mi piekarnik na kilka godzin. Pierwsze ususzyłam wiśnie - od kandyzowanych różną się tym iż nie są zalewane przed suszeniem syropem, nie wychodzą okrąglutkie. Są to czyste wiśnie bez dodatku żadnych cukrów, suszone naturalnie. Wspaniałe do granoli, muesli i innych wypieków z zastosowaniem tak jak rodzynki czy suszona żurawina.





Składniki:

  • wiśnie
  • suszarka do grzybów i owoców

Przygotowanie:

Wiśnie przebrać, umyć i wydrylować. Przełożyć na sito i zostawić na około 2 godziny aby odciekły z soku - soku nie wylewać, zagotować z cukrem i zapasteryzować na zimę lub spożyć na bieżąco.

Wiśnie układać na tacach suszarki sprawdzając czy nie ma pestek. Ustawić suszarkę na najwyższą temperaturę (u mnie 700C) i suszyć 5 godzin. Następnie zmienić kolejność sit - te z dołu na samą górę aby wiśnie suszyły się równomiernie i suszyć kolejne 4-5 godzin aż wiśnie się wysuszą i nie będą miały w sobie wilgoci. Należy sprawdzać stopień wysuszenia, moje były wysuszone ale wciąż jędrne jak suszona żurawina.

Wysuszone wiśnie można przechowywać w torebkach papierowych do 2 miesięcy w temperaturze pokojowej lub słojach szklanych dłużej - ale muszą być mocno wysuszone. Mogą być również zapakowane w woreczki foliowe w zamrażarce. Wybrałam przechowywanie w zamrażarce, ponieważ moje wiśnie były jeszcze jędrne i soczyste. Nie skleiły się w woreczku, w razie potrzeby wyciągam pożądaną ilość i praktycznie od razu są gotowe do spożycia, nie trzeba ich rozmrażać.

Wiśnie również można ususzyć w piekarniku - blachy piekarnikowe wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć wiśnie i suszyć w piekarniku rozgrzanym do temperatury 1100C około 3 godzin z funkcją termoobiegu. Należy co jakiś czas wiśnie przemieszać. Następnie zmniejszyć temperaturę do 1000C i suszyć dalej do pożądanego stopnia wysuszenia.

Wiśnie są idealne do domowych granoli, muesli, pieczenia i podjadania jak rodzynki. Ten ostatni sposób to ulubiony mojej córci.

* Dla bojących się włączonej suszarki na 10 godzin uprzejmie informuję iż mąż wyliczył mi koszt zużycia prądu na 10 godzin pracy suszarki. Według stawki naszego operatora (myślę, że takiego samego dla większości) taki koszt to aż 1,30 zł. Nie bójcie się suszarek i rachunków za prąd.

Smacznego! 
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

1 komentarze :

  1. Takie wiśnie bez żadnych dodatków to by się zjadło :D A domowej roboty to już w ogóle :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena