niedziela, 28 sierpnia 2016

Ciasto pierogowe (zaparzane)


Przepisów na ciasto pierogowe nigdy nie jest za dużo. Dzięki takiemu wachlarzowi możemy śmiało wybrać sobie ciasto, które najbardziej nam odpowiada. Dziś o tradycyjnym cieście, tylko woda i mąka ale nie ciepła, tylko wrząca. Zaparzane ciasto jest delikatniejsze niż to tradycyjne na ciepłej wodzie i bardziej elastyczne. Pierogi można nafaszerować po brzegi, pięknie się zlepiają, nie pękają i podczas gotowania się nie rozklejają. Za przepis dziękuję Danusi. A jakie jest Wasze ulubione ciasto?







Składniki:

  • 400 g mąki (2,5 szklanki)
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju lub oliwy

Przygotowanie:

Do misy miksera lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól. Do mąki wlać wrzącą wodę, dodać olej i wymieszać mąkę z wrzątkiem widelcem lub łyżką. Zostawić na chwilę aż mąka się zaparzy i ciasto troszkę ostygnie. Po tym czasie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto wyrabiam robotem kuchennym hakiem do ciast drożdżowych. Zagniecione ciasto nakryć ciepłą miską lub zostawić w misie miksera i przykryć ściereczką, zostawić na około 20-30 min aby odpoczęło.

Po tym czasie ciasto podzielić na części. Każdą wałkować na ulubioną grubość i faszerować czym dusza zapragnie.

Gotowe pierogi układać na tackach oprószonych mąką, gotować we wrzątku około 3 min od wypłynięciu.

Pierogi też świetnie się mrożą - poukładane pojedynczo na tackach oprószonych mąką pierogi wkładam do zamrażalki, gdy się zamrożą przekładam wszystkie do jednego worka. Pierogi zawsze mrożę na surowo, bez obgotowywania. Każde na zdjęciach na moim blogu są własnie zapasami z zamrażarki, ponieważ pierogi najczęściej lepię późnym wieczorem.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

1 komentarze :

  1. U nas mistrzem ciasta na pierogi jest nasza mama :D Ale jak je dokładnie robi to nie wiemy :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena