wtorek, 23 sierpnia 2016

Dżem gruszkowy z wanilią


Zawsze wydawało mi się, że dżemy i konfitury z gruszek są mdłe, jałowe i bez fajerwerków. Nigdy nie robiłam bo nie widziałam w tym sensu. W tym roku nasza grusza pięknie obrodziła, większość owoców zrobiłam w syropie, troszkę ususzyłam, jedliśmy też świeże owoce na bieżąco ale podczas obierania gruszek do syropu natrafiłam na gruszki zbyt miękkie, które nie nadają się do słoików. Postanowiłam zrobić dżem na próbę. Dodałam też laskę wanilii i sok z cytryny. Posłodziłam zupełnie na końcu, tylko do smaku. Całość wyszła przepyszna i całkowicie zmieniłam zdanie o gruszkowych dżemach. Dobrze, że jeszcze owoce na drugiej, późniejszej gruszy dojrzewają :)


Składniki:

  • 1 kg gruszek
  • 1 laska wanilii
  • sok z cytryny
  • cukier do smaku (dałam niecałą szklankę)

Przygotowanie:

Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Owoce umieścić w garnku z grubym dnem. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyciągnąć nasionka wanilii, dodać do garnka z gruszkami wraz z pozostałą laską.

Całość wstawić na palnik i na minimalnej mocy smażyć dżem - wraz ze wzrastającą temperaturą wanilia będzie stopniowo oddawała swój aromat. Smażyć aż do uzyskania odpowiedniej, gęstej konsystencji, u mnie około 2 godz. Można całość rozłożyć na raty i smażyć po godzince dziennie.

Kiedy dżem nabierze odpowiedniej konsystencji wyciągnąć pustą laski wanilii, zwiększyć moc palnika, dodać cukier i sok z cytryny do smaku. Całość tylko zagotować.

Gorący dżem przełożyć do wypieczonych/wyparzonych wcześniej słoiczków. Zapasteryzować tradycyjnie w wodzie lub w piekarniku. Z jednego kg owoców wyszły mi dwa słoiczki o pojemności 250 ml, nie pasteryzowałam bo zjedliśmy na bieżąco.


Pasteryzacja w piekarniku - słoiczki ustawić na blasze z wyposażenia piekarnika, włożyć do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawić do temperatury 1400C i od chwili uzyskania tej temperatury słoiczki pasteryzować 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia do góry dnem.

Wyparzanie słoików i nakrętek - porządnie umyte, niewyszczerbione słoiki wstawić na kratkę z wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawić na 1050C i wyparzać słoiki około 15 - 20 min. Najlepiej dżem nakładać do świeżo wyparzonych słoików. Nakrętki wyparzam z garnku z wrzącą wodą lub obok słoików w piekarniku.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. Uwielbiamy musy gruszkowe :D Ale nie dodawałyśmy jeszcze do nich wanilii :D Spróbujemy przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszą przyprawą dodawaną do gruszek jaka przychodzi nam na myśl są goździki lub też cynamon. Z wanilią nie próbowałyśmy, ale zdecydowanie wygląda pysznie. Pozdrawiamy. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny, warto spróbować, zdecydowanie lepiej smakuje niż wygląda :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena