wtorek, 16 sierpnia 2016

Karmelizowane gruszki


Moja jedna grusza wspaniale obrodziła, mam pyszne wczesne gruszki z ładnym rumieńcem. Z większości zrobiłam gruszki w syropie, część także ususzyłam a reszta została nam do bieżącego zjedzenia. Oprócz jedzenia gruszek w czystej postaci warto pokusić się także o pyszne i proste gruszki karmelizowane. Karmelizowane połówki gruszek podane z lodami okazały się wspaniałym deserem. Robiłam całą patelnię z pięciu gruszek, ale ogólnie na jedną gruszkę bierze się dwie łyżki cukru i odrobinkę masła. Można również dosypać cukru waniliowego, cynamonu, imbiru czy kardamonu według gustu. Polecam serdecznie :)




Składniki:

  • 5 dużych gruszek (dojrzałych ale nie bardzo miękkich)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

Gruszki umyć, przekroić wzdłuż na pół, obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne.

Na suchą patelnię wsypać cukier, dodać wodę i postawić na palnik. Gdy cukier się skarmelizuje (nabierze bursztynowego koloru) dodać masło, przemieszać i dodać gruszki przecięciem na dół. Karmelizować gruszki aż nabiorą pięknego złotego koloru a sos wyraźnie odparuje i zgęstnieje. Gruszki obrócić na drugą stronę i również chwilę karmelizować.

Podawać gruszki jeszcze ciepłe, same lub w towarzystwie gałki lodów lub bitej śmietany.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

2 komentarze :

  1. U nas gruszki trzeba zrywać jeszcze niedojrzałe, bo inaczej szpaki i osy wszystko zjedzą :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąż też zrywał jeszcze twarde, ponieważ brałam do słoików w syropie. Ale u nas twarde są i tak już słodziutkie. Tylko gruszki robiłam na raty i niektóre zerwane jeszcze twarde, zdążyły dojrzeć już po zerwaniu.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena