sobota, 20 sierpnia 2016

Serniczki jogurtowe ze śliwkami pieczonymi z rozmarynem


Pyszny lekki deser z użyciem fantastycznych śliwek pieczonych z rozmarynem. Podałam w szklaneczkach, lecz równie dobrze można zrobić tradycyjny sernik na zimno w tortownicy, wykładając dno gotowymi biszkopcikami lub piekąc spód samemu. Bardzo szybko zastygają, można już jeść po 2 godzinach chłodzenia. Porcja na sześć szklaneczek o pojemności 250 ml lub tortownicę o średnicy 21-23 cm. Polecam serdecznie :)




Składniki:

Śliwki pieczone z rozmarynem:
  • 500 g śliwek
  • 1 duża gałązka rozmarynu
  • 2-3 łyżki cukru (do smaku, można pominąć)
Śliwki umyć, przekroić na pół pozbywając się pestek i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Między śliwki włożyć gałązkę rozmarynu, całość posypać delikatnie cukrem - możemy również cukier całkiem pominąć. Naczynie wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 200 oC (ustawiłam funkcję termoobieg + grzałka górna) i piec około 30 min licząc czas od momentu osiągnięcia 200 oC. Gałązkę rozmarynu usunąć. Połowę śliwek zblendować na gładki mus, resztę zostawić w całości do dekoracji deseru. Śliwki można przygotować nawet dzień wcześniej.

Masa jogurtowa:
  • 800 g jogurtu greckiego (2 duże opakowania)
  • 3/4 szklanki cukru pudru (lub do smaku) - część można zastąpić waniliowym
  • 7 łyżeczek żelatyny (24 g)
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g pieczonych śliwek z rozmarynem - zblendowanych

Przygotowanie:

Żelatynę zalać zimną wodą (około 1/4 szklanki) i zostawić do napęcznienia. Jogurt wraz z cukrem umieścić w misie miksera i zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Do żelatyny dodać 3-4 łyżki masy jogurtowej (zahartować), wymieszać i delikatnie dodać z powrotem do reszty masy jogurtowej, ciągle mieszając. Na końcu do masy jogurtowej dodać ubitą kremówkę i ponownie wymieszać.

Do uszykowanych szklaneczek rozłożyć równomiernie 3/4 masy jogurtowej. Szklanki na chwilę wstawić do lodówki. Do reszty masy jogurtowej dodać część zblendowanych pieczonych śliwek z rozmarynem i zmiksować do połączenia. Spróbować i ewentualnie dosłodzić do smaku. Powstałą masę rozłożyć równomiernie do szklaneczek z masą jogurtową. Serniczki ponownie wstawić do lodówki. Gdy masa jogurtowo-śliwkowa zastygnie, udekorować serniczki resztą pieczonych śliwek, gdy został sok z pieczenia polać po wierzchu serniczków.


Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

2 komentarze :

  1. Cały czas kusisz tym rozmarynem :D Nie dasz nam o nim zapomnieć :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na chwilę obecną nie mam już nic w zanadrzu :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena