piątek, 19 sierpnia 2016

Szaszłyki ze śliwkami


Śliwki nie tylko pasują do deserów i ciast ale również do mięsa i warzyw. Fantastycznie skomponowały się w tych szaszłykach z resztą składników, nadając zwykłej, pospolitej kiełbasie grillowej nowego wymiaru. Glazura z powidłami dopełniła tylko smaku. Przepis pochodzi z książeczki Pani domu poleca: Grill, domowe specjały. My również polecamy :)




Składniki:

  • 400 g śliwek 
  • duża cebula
  • papryka
  • 3 większe ziemniaki
  • 200 g kiełbasy (np. śląskiej)
Glazura:
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki papryki mielonej
  • pieprz do smaku (dałam około 1/3 łyżeczki)
  • 1 łyżka śliwowicy (pominęłam)

Przygotowanie:

Jeśli używamy drewnianych patyczków do szaszłyków to namoczyć je w wodzie. 

Ziemniaki ugotować w łupinkach na półtwardo (około 10-15 min), ładnej i cienkiej skórki nie obierać, grubszą skórkę obrać a ziemniaki pokroić na kawałki. Śliwki przekroić na połówki i pozbyć się pestek. Obraną cebulę pokroić na grubsze plastry, następnie można jeszcze każdy plaster podzielić np. na cztery części. Paprykę pokroić w grubszą kostkę, a kiełbasę na grube plastry. Z podanych składników zrobić szaszłyki.

Wszystkie składniki glazury umieścić w miseczce i dobrze wymieszać do połączenia się składników. Posmarować szaszłyki.

Szaszłyki grillować bezpośrednio na ruszcie lub na tackach około 20 min smarując co pewien czas przygotowaną wcześniej glazurą.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. Pyszna propozycja nie tylko na grilla :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można zrobić w piekarniku, grillu elektrycznym czy chociażby na patelni. Ale cokolwiek by ktoś nie mówił, zapachu prawdziwego grilla, węgla i tego dymu nie zastąpi żadna patelnia czy inny sprzęt. Nawet moim zdaniem gazowy grill przegrywa z tym tradycyjnym :)

      Usuń
  2. Co jak co ale nie wpadłybyśmy na to aby śliwki dać na grilla :D Ciekawe :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena