sobota, 3 września 2016

Sos jogurtowo-miętowy


Nieodłącznym elementem każdej uczty grillowej powinien być dobry sos. Zawsze pojawia się mój ulubiony czosnkowy a obok niego inne sosy. Tym razem na podstawie tego czosnkowego powstał bardzo lekki i orzeźwiający z mięta. Idealny do grillowanych lub pieczonych warzyw jak i mięs.


Składniki:

  • 200 g jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • liście świeżej mięty
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Oczyszczone liście mięty drobno posiekać. Do miseczki przełożyć jogurt, dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, posiekane listki mięty, sok z cytryny, sól i cukier do smaku. Wymieszać i schłodzić w lodówce.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

3 komentarze :

  1. Sosy na grillu mają wielkie branie, bo ile można jeść tylko ketchup i musztardę :P

    OdpowiedzUsuń
  2. jogurtowo-miętowy sos również pasuje do wszelakich placków, racuchów itp:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena