sobota, 22 października 2016

Bataty pieczone z rozmarynem


Przygodę z batatami warto rozpocząć od zwykłych batatów pieczonych. Bataty - słodkie ziemniaki mogą być dodatkiem do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków, mogą również stać się samodzielną przekąską. Upieczone z dodatkiem świeżego rozmarynu wyszły niezwykle aromatyczne :)


Składniki:

  • bataty - ilość dowolna 
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • rozmaryn

Przygotowanie:

Bataty obrać i pokroić na mniejsze kawałki (jeśli bataty mają ładną skórkę, to dobrze je wyszorować i następnie wraz ze skórką pokroić na mniejsze części) - u mnie ósemki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem, dodać gałązkę świeżego rozmarynu lub oprószyć suszonym i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC. Piec do miękkości około 25-35 min.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

2 komentarze :

  1. Ostatnio dynia wyparła u nas bataty ale skutecznie narobiłaś nam na nie ochoty :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena