sobota, 5 listopada 2016

Ciasto kakaowe na kremówce z jabłkami


Niezawodne ciasto na kremówce, tym razem kakaowa odsłona z jabłkami. Smaczne ciasto jak jego siostrzane wersje, łatwe w przygotowaniu i mało kapryśne, uda się każdemu. Polecam serdecznie :)





Składniki:

Ciasto ucierane:
  • 2 jaja
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% lub 36%
  • 2 szklanki mąki pszennej (odjąć 2 łyżki)
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 4 jabłka
  • mąka do obtoczenia owoców
Lukier cytrynowy:
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny (1-2 łyżki)

Przygotowanie:

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. 

Mąkę wraz z kakao i proszkiem przesiać. Jaja wbić do misy miksera, wraz z cukrem utrzeć na jasną i puszystą masę. Do utartych jajek dodawać partiami mąkę na przemian ze śmietaną kremówką. Całość zmiksować na gładką masę.

Jabłka oprószyć odrobiną mąki - dzięki temu nie opadną na dno, możemy też uniknąć zakalca.

Formę (u mnie 24 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać kaszką manną/bułką tartą. Wyłożyć na blachę ciasto, wyrównać szpatułką, wyłożyć jabłka lekko wciskając je w ciasto.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec ciasto około godziny, do tzw suchego patyczka. Piekłam z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu wystudzić i udekorować - np. oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem (sok z cytryny utarty z cukrem pudrem).

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. Soczyste jabłka w takim cieście naprawdę super się sprawdzają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja to ciasto tak uwielbiam, że mogę je jeść bez dodatków, tak jak w oryginale moja babcia i mama robiła

      Usuń
  2. Lubię takie ciasta z posmakiem śmietanki, pyszna jest też babka śmietanowa - pozdrawiam Ewuniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo to ciasto Danusiu właśnie ucierane, babkowe jest. Przepis jest bardzo stary, oryginalnie ten spód (ale bez kakao) pieczony był bez owoców z zapiekanymi wiórkami kokosowymi smażonymi na maśle lub w formie babki właśnie. Uwielbiam ten spód i to ciasto i już chyba piekłam jego wszystkie możliwe wersje.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena