poniedziałek, 14 listopada 2016

Rogaliki drożdżowe z marmoladą II


Pyszne i puszyste rogaliki, mój ulubiony przepis na drożdżowe słodkości - rogaliki lub wszelkie drożdżówki. Przepis w naszym domu od wielu lat, tak robiła babcia, później mama a teraz ja. Zmniejszyłam tylko ilość drożdży, w moim starym kajeciku mam zapisane 50 g co jest zdecydowanie za dużo ale kiedyś tak się piekło. Moje rogale są z marmoladą twardą, ale może być każde inne na jakie macie ochotę. Serdecznie polecam :)





Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki cukru + 1 łyżka
  • 125 g masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepszy domowy)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 jaja
  • 4 szklanki mąki
Dodatkowo:
  • marmolada
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

W garnuszku umieścić masło, 3/4 szklanki mleka, cukier zwykły i waniliowy. Całość podgrzać do rozpuszczenia masła i cukrów. Przestudzić. Wlać do misy, w której będzie wyrabiane ciasto.

Resztę mleka (1/4 szklanki) podgrzać z łyżką cukru i rozpuścić w tym drożdże.

Do przestudzonej, letniej mieszanki masła, cukru i mleka dodać 3 jajka, rozpuszczone drożdże i większą część mąki. Zacząć wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam hakiem w robocie planetarnym. Dosypując mąkę wyrabiać ciasto aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od miski lub ręki. Starać się nie dosypywać więcej mąki aniżeli w przepisie.

Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić w cieple, przykryte np. lnianym ręczniczkiem do podwojenia objętości (około 1,5 godziny, latem krócej).

Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę, krótko zagnieść kilka razy aby ciasto odgazować. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na okrąg - pociąć na 8 trójkątów niczym pizzę. Na każdy trójkąt (podstawę) nałożyć po łyżeczce marmolady twardej lub innego nadzienia i zwinąć na kształt rogalika. Rogaliki układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, przykryć ręczniczkiem lnianym i zostawić do napuszenia na 30 min.

Po tym czasie blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec około 20 minut do zrumienienia. Piekłam blachy na raz, z funkcją termoobiegu. Rogali, które mam zamiar polukrować lub posypać cukrem pudrem nigdy nie smaruję przed pieczeniem jajkiem.

Rogale po upieczeniu wystudzić, polukrować lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

12 komentarze :

  1. uwielbiam drożdżowe wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie równiutkie te rogaliki, pięknie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, pomagała zwijać moja 8 letnia córcia :)

      Usuń
  3. Ale nam się marzą takie z rogale tylko, że z powidłami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moje powidła są za rzadkie, żeby zwinąć w rogale, ale takie "buchty" z powidłami to bym zjadła

      Usuń
  4. No, pysznie wyglądają Twoje rogaliki, robię podobne, ale z ciasta drożdżowego topionego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. znam z dzieciństwa, w domu też robiłam wiele razy :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena