poniedziałek, 5 grudnia 2016

Chleb zapiekany z masłem, czosnkiem i natką pietruszki


Przeglądając posty na znanym portalu społecznościowym moją uwagę zwrócił zapiekany chleb użytkownika "Tasty". Tamten chleb był inny, a mianowicie jeszcze z serem powkładanym w nacięcia. Moja wersja jest skromniejsza, tylko z masłem i aromatycznym czosnkiem - lecz nie mniej pyszna. Mój chlebek miał być tylko dodatkiem a okazał się daniem samym w sobie, zjedliśmy go w kilka chwil. Jeśli więc macie bochenek chleba nie najświeższej jakości - dajcie mu drugie życie. Pyszny!



Składniki:

  • 1 bochenek chleba (np. pszenno-żytni. 500 g)
  • 100 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól

Przygotowanie:

Bochenek chleba naciąć w kratkę, dosyć głęboko ale nie rozcinając go do końca. Ułożyć go na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.

W garnuszku roztopić masło, dodać do smaku sól, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i natkę pietruszki. Tak przygotowanym masłem polać bochenek chleba, lekko rozchylając nacięcia tak aby masło wraz z pietruszką znalazło się również wewnątrz.

Blaszkę z chlebem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 2000C i zapiekać 15 min aż chleb ładnie się zrumieni.

Podawać ciepły jako dodatek do mięs lub jako samodzielny posiłek.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

1 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena