czwartek, 29 grudnia 2016

Ciasto 3 bit


W domu nie mogę zadawać pytania: jakie ciasto zrobić? Zaraz słyszę odpowiedź - krówkę albo ciasto 3 bit. Nie da się ukryć, mąż i córka to wielcy fani karmelu i mas krówkowych, które to łyżką potrafią wyjadać z puszki. Ciasto 3 bit zna już chyba każdy - herbatniki, masa kajmakowa, krem budyniowy i bita śmietana. Strasznie słodkie, mdlące w większej ilości ale bardzo dobre. Dodatkowych plusem jest szybkość, ponieważ ekspresowo się je przygotowuje i oczywiście jest to ciasto bez pieczenia. Nie korzystam już z innego przepisu jak tylko z Moich Wypieków lecz warstwę śmietanki utrwalam żelatyną aby kremówka dłużej zachowała swoją formę.




Składniki (blacha 25 cm x 35 cm):

  • 6 - 7 paczek herbatników (opakowanie po 100 g) lub 2 paczki po 300 g
  • 600 g masy kajmakowej (1,5 puszki)
Budyń:
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią (lub zwykły + 16 g wanilinowego/waniliowego)
  • 125 g masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
Wierzch ciasta:
  • 600 ml schłodzonej śmietany kremówki + 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żeletyny + 2 łyżki wody
  • 100 g gorzkiej czekolady startej na tarce lub rozkruszonej w malakserze, do oprószenia

Przygotowanie:

Formę 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć pierwszą warstwę herbatników na dnie, wyłożyć masę kajmakową równo rozsmarowując i przykryć kolejną warstwą herbatników.

Przygotować budyń: dwie szklanki mleka wraz z cukrem i masłem umieścić w garnuszku i zagotować. W międzyczasie pozostałą szklankę mleka zmiksować z obiema mąkami i jajkami, wlać na gotujące się mleko, gotować energicznie mieszając około 2 min aż budyń zgęstnieje i straci posmak surowej mąki. Jeszcze ciepły budyń wylać na blaszkę i wyłożyć kolejną warstwę herbatników.

Blaszkę owinąć folią (herbatniki zmiękną) i pozostawić do ostygnięcia, następnie wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Około godziny lub dwóch przed podaniem, żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić do napęcznienia.

Ubić kremówkę z odrobiną cukru pudru, następnie rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej lub w mikrofali - zahartować (do szklanki z żelatyną dodać ubitej kremówki, wymieszać) i ubijając kremówkę dodać zahartowaną żelatynę. Całość zmiksować a następnie wyłożyć na ciasto. Wierzch oprószyć czekoladą, schłodzić w lodówce aby warstwa śmietany stężała.

Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

6 komentarze :

  1. przeraża mnie jego słodycz, dlatego jeszcze nie robiłam. Ale jakby kto poczęstował to bym chętnie spróbowała i może się przekonała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze możesz zrobić małą keksówkę, akurat zmieści się tylko jeden rządek herbatników :)

      Usuń
    2. dla tak małej ilości nie chce mi się bawić;)

      Pomyślnego roku 2017!!!

      Usuń
    3. a to Cię zdziwię, bo jak najczęściej piekę ciasta to na blaszce 15 cm x 15 cm. Akurat taka, że jak się rozkroi ciasto na krzyż to cztery kawałki na deser akurat są :)

      Usuń
  2. W naszej rodzinie też była faza na to ciasto xD Teraz aktualnie mamy kręćka na punkcie karpatki xD

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena