sobota, 28 stycznia 2017

Kieszonki z ciasta francuskiego z karmelizowanymi jabłkami


Ciasto francuskie jest idealnym rozwiązaniem na szybkie desery czy wytrawne przekąski. W tym wydaniu przepyszne kieszonki z całymi połówkami karmelizowanych jabłek. Szybkie i smaczne :)



Składniki (8 szt):

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • cukier do posypania
  • jajko do posmarowania

Przygotowanie:

Jabłka umyć, przekroić na pół, obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne. Na patelnię z grubym dnem wsypać cukier i postawić na palnik, podgrzewać aż cukier się skarmelizuje. Do cukru dodać masło i ułożyć połówki jabłek. Karmelizować jabłka z każdej strony aż ładnie się zrumienią.



Na stolnicy rozłożyć płat ciasta francuskiego. Rozłożyć połówki karmelizowanych jabłek przy jednym brzegu, wzdłuż dłuższej części.



Następnie złożyć ciasto na pół, przykrywając jabłka.



Odciąć nożem każdą kieszonkę z połówką jabłka, widelcem lub palcami złączyć brzegi kieszonki. Na wierzchu zrobić nacięcia, aby soki podczas pieczenia mogły odparować.


Przygotowane kieszonki ułożyć na blasze z wyposażenia piekarnika, wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową. Posmarować rozkłóconym jajkiem i obsypać delikatnie cukrem.

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220oC i piec około 20-25 min aż ładnie się zrumienią. 


Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

6 komentarze :

  1. Takie gorące jeszcze posypałybyśmy cynamonem <3 ach ten zapach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może jestem i dziwna ale jak mam wybór szarlotkę z cynamonem i bez, wybiorę bez cynamonu :D:D choć cynamon uwielbiam :)

      Usuń
  2. Ten deser musi być przepyszny! Nigdy nie wpadłabym na taki pomysł, aby tak wsadzić do środka jabłka. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba najprostszy i najmniej pracochłonny z możliwych :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena