środa, 18 stycznia 2017

Konfitura z całych pomarańczy


Wczoraj otworzyłam ostatni słoiczek tejże konfitury, którą przygotowałam w ubiegłym roku. Zanim rok temu zdążyłam zrobić wpis okazało się, że sezon na pomarańcze już się kończy. Teraz gdy pomarańcze są w dobrych cenach warto choć kilka słoiczków sobie przygotować, tym bardziej, że nie jest to pracochłonne. Konfitura pomimo iż przygotowywana jest z całą skórką i białym albedo nie jest gorzka, jest znakomita. Przepis pochodzi ze strony Renaty. Dziękuję i polecam :)




Składniki (5 słoiczków po 0,33 l):

  • 1,5 kg pomarańczy (najlepiej bezpestkowych, organicznych, niewoskowanych)
  • 1 kg cukru 
  • 2-4 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie:

Dzień 1: 

Pomarańcze porządnie wyszorować i sparzyć/przelać wrzątkiem. Owoce umieścić w garnku, zalać zimną wodą i odstawić na 24 h.

Dzień 2:

Zlać całą wodę z pomarańczy, pomarańcze opłukać, ponownie umieścić w garnku, zalać czystą wodą i całość zagotować. Gotować 30 min od momentu zagotowania na średniej mocy palnika. Ostudzić (najlepiej w zlewie z zimną wodą) i ponownie całość (pomarańcze razem z wodą, w której się gotowały) odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki) na 24 h.

Dzień 3: 

Pomarańcze odcedzić, wodę wylać a pomarańcze drobno pokroić lub rozdrobnić w malakserze. Można również zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Ja swoje pokroiłam na cząstki i rozdrobniłam w malakserze, uprzednio wyciągając ewentualne pestki.

Do garnka o grubym dnie, w którym będziemy smażyć konfitury wsypać cukier, wlać wodę i zagotować aż cukier się rozpuści - otrzymamy syrop. Do gorącego syropu przełożyć przygotowane wcześniej pomarańcze i smażyć konfitury na małej mocy palnika około 1,5 godziny aż konfitura nabierze odpowiednio gęstej konsystencji, często mieszając. Na samym końcu dodać sok z cytryny i ponownie zagotować.

Gorącą konfiturę nałożyć do wypieczonych/wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcić nakrętki i słoiczki zapasteryzować tradycyjnie w garnku z wodą lub w piekarniku.

* smażenie konfitury można również sobie rozłożyć na 2-3 dni smażąc dziennie po około 20-30 min, zostawiając do całkowitego ostudzenia i kolejnego dnia smażyć ponownie

Pasteryzacja w piekarniku - słoiczki ustawić na blasze z wyposażenia piekarnika, włożyć do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawić do temperatury 1200C i od chwili uzyskania tej temperatury słoiczki pasteryzować 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.


Wyparzanie słoików i nakrętek - porządnie umyte, niewyszczerbione słoiki wstawić na kratkę z wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawić na 1050C i wyparzać słoiki około 15 - 20 min. Najlepiej dżem nakładać do świeżo wyparzonych słoików. Nakrętki wyparzam z garnku z wrzącą wodą.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

2 komentarze :

  1. Bardzo sie cieszę, ze przepis się spodobał:)
    sama bardzo lubię i często wykorzystuję w kuchni:)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję, o ile łatwiej w ten sposób aniżeli obierać pomarańcze, kroić skórkę itd. Goryczy w ogóle od albedo w ogóle nie czuć - świetny!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena