piątek, 27 stycznia 2017

Muszle makaronowe z kurczakiem i duszonym porem, zapiekane w sosie śmietanowym z mozzarellą


Były muszle na słodko to teraz będą również wytrawne. Farsz to przepyszny por duszony na maśle oraz mielone mięso drobiowe z dodatkiem śmietanki, która nadaje aksamitności. Całość zapieczona w śmietance z mozzarellą. Kalorii tutaj nie brakuje, ale muszle są przepyszne :)





Składniki:

  • muszle makaronowe - 20 szt
Farsz:
  • 300 mielonego mięsa z kurczaka (miałam pierś)
  • 1 duży por - biała i jasnozielona część
  • 3 łyżki masła (najlepsze klarowane)
  • 1/2 szklanki śmietanki słodkiej np. 30%
  • sól i pieprz do smaku

Sos:
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Muszle makaronowe ugotować wg przepisu na opakowaniu (al dente). Aby nie popękały należy gotować z oliwą/olejem, w dużej ilości wody tak aby tylko lekko się gotowały. Mieszamy makaron bardzo delikatnie. Po ugotowaniu delikatnie odcedzić i przelać zimną wodą, posklejane muszle rozdzielić od siebie.

Farsz: por przekroić wzdłuż na pół, oczyścić i umyć, następnie pokroić w półksiężyce. Na patelni roztopić masło, dodać por i przesmażyć. Następnie dodać mielone mięso drobiowe, przesmażyć aby nie było surowe, wlać kremówkę, skręcić moc palnika, przykryć pokrywę i poddusić aż mięso i pory zmiękną - zajmie to około 15 minut. Na końcu przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Muszle makaronowe wypełnić farszem i ułożyć w naczyniu.

Przygotować sos: do rondelka wlać kremówkę i na sporej mocy palnika podgotować aby troszkę się zredukowała. Na końcu dodać poszarpaną mozzarellę, podgrzać aby ser się rozpuścił. Sosem polać ułożone muszle. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i zapiekać 20 min lub do momentu aż sos zgęstnieje.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

8 komentarze :

  1. i teraz mam dylemat: na słodko czy na wytrawnie?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proponuję troszkę takich i takich :D:D

      Usuń
    2. To chyba oczywiste ;);)

      Usuń
  2. Bardzo apetycznie wyglądają. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) były bardzo smaczne, uwielbiam duszonego pora

      Usuń
  3. Też byśmy chętnie zjadły ale jednak najpierw wybrałybyśmy te na słodko :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zupełnie tak jak my z córcią :D:D najpierw były na słodko

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena