wtorek, 24 stycznia 2017

Paszteciki drożdżowe z gotowanym mięsem


Kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczególności temat rosołu. Ulubione paszteciki drożdżowe tym razem z mięsnym farszem drobiowym. Podane z czystym rosołem do popicia lub barszczem czerwonym. Gdy nam zostaną, wystarczy podgrzać w piekarniku lub mikrofali a będą równie świeże i mięciutkie jak po upieczeniu. Polecam serdecznie :)




Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • 2 szklanki mąki
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki stopionego masła (45g)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
Farsz:
  • 500 g gotowanego mięsa (np. z rosołu)
  • gotowane warzywa z rosołu (1 marchewka, 1/4 selera, 1 pietruszka)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bulionu (lub wody)
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
  • jajko (do posmarowania)

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru. Mąkę z solą umieścić w misie, dodać jajko, stopione, letnie masło i rozpuszczone drożdże. Wyrobić ręcznie lub w robocie gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę, umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1-1,5 h.

Przygotować farsz: gotowane mięso oraz warzywa przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulkę pokroić w kostkę i przesmażyć na dobrze rozgrzanej patelni aż cebulka się zezłoci. Do zmielonego mięsa z warzywami dodać przesmażoną cebulę i bulion. Doprawić solą i pieprzem. Dodać jajko, bułkę tartą i wymieszać.

Gdy ciasto wyrośnie krótko jeszcze raz je zagnieść aby ciasto odgazować.

Ciasto rozwałkować na stolnicy. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć część mięsa mielonego. Ciasto zawinąć tak, aby mięso znajdowało się w środku. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2- 3 cm. Każdy pasztecik ułożyć na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową.



























Blaszkę przykryć lnianym ręczniczkiem i zostawić do napuszenia na około 30 minut. Przed pieczeniem paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem.

Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i paszteciki piec około 25 minut do zrumienienia. Studzić na kratce.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

3 komentarze :

  1. robisz prawie identycznie jak ja;)
    ale uwielbiam i robię bardzo często:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja bardzo lubię ten farsz, używam go do krokietów, pierogów i czego dusza zapragnie :)

      Usuń
  2. zazwyczaj robię pierogi lub krokiety, ale paszteciki z mięsem też przecież są pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena