wtorek, 7 lutego 2017

Karkówka w sosie cebulowym (z wolnowaru lub tradycyjnie pieczona)


Niedawno u Smacznej Pyzy widziałam długo pieczoną karkówkę z ciekawą marynatą z octem balsamicznym. Korzystając z tej inspiracji i marynaty zrobiłam karkówkę na swój sposób w wolnowarze. Karkówka przygotowana w ten sposób rozpływała się w ustach, a całości smaku dopełnił sos. We wpisie dwa sposoby, w wolnowarze jak i tradycyjnie.



Składniki:

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 4 duże cebule
  • olej lub smalec do smażenia
  • mąka do oprószenia (można zrezygnować)
  • woda około 1,5 szklanki
Marynata:
  • 0,5 łyżki kolendry ziarnistej
  • 0,5 łyżki gorczycy
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 2 łyżeczki soli 
  • 0,5 łyżki papryki mielonej (użyłam słodkiej, można wymieszać z ostrą lub chili)
  • 0,5 łyżki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego ciemnego

Przygotowanie:

Przygotować marynatę: wszystkie przyprawy wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę umieścić w moździerzu i utrzeć tak, aby jeszcze były widoczne kawałki ziarenek gorczycy i kolendry. Dodać ocet balsamiczny i wymieszać.

Karkówkę opłukać, osuszyć i pokroić na grubsze plastry (można też zostawić w całości). Mięso natrzeć dobrze marynatą - jeśli będziemy piekli tradycyjnie w piekarniku, mięso przełożyć do pojemnika z pokrywą i schować na co najmniej 12 h do lodówki aby się zamarynowało.

Wolnowar:

Cebule obrać i pokroić w piórka.

Plastry karkówki delikatnie oprószyć mąką (mąkę można pominąć), na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć pokrojoną cebulę, wyłożyć na dno naczynia wolnowaru. Na tej samej patelni obsmażyć na dość dużej mocy palnika plastry karkówki z każdej strony i ułożyć na cebuli w naczyniu wolnowara. Na patelnię po smażeniu wlać wodę, zagotować wymywając cały smak z patelni i przelać do wolnowaru.

Dusiłam 1 h na opcji HIGH, następnie 10 h na opcji LOW.

Gdy mięso będzie miękkie, przełożyć plastry karkówki na półmisek, cały sos wraz z cebulą zlać do rondelka i zblendować do otrzymania gładkiego sosu - cebula zagęszcza sos i nie ma potrzeby zagęszczania mąką. Sos zagotować. W razie potrzeby sos można jeszcze rozrzedzić odrobiną wody.

Podawać z ulubionymi dodatkami - ziemniaki, kasze, kluski, kopytka i wszelkimi dodatkami warzywnymi.

Tradycyjnie:

Naczynie żaroodporne delikatnie nasmarować olejem, cebule pokroić w piórka i wyłożyć na dno naczynia. Ułożyć plastry zamarynowanej karkówki lub karkówkę w całości, nakryć pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C, piec 2-2,5 godziny.

Gdy mięso będzie miękkie, przełożyć plastry karkówki lub karkówkę w całości na półmisek, cały sos wraz z cebulą zlać do rondelka i zblendować do otrzymania gładkiego sosu - cebula zagęszcza sos i nie ma potrzeby zagęszczania mąką. Sos zagotować. W razie potrzeby sos można jeszcze rozrzedzić odrobiną wody.

Podawać z ulubionymi dodatkami - ziemniaki, kasze, kluski, kopytka i wszelkimi dodatkami warzywnymi.

Smacznego! 
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. kusząca i bardzo apetyczna. Uwielbiam takie mięciutkie mięsko, które samo się rozpada pod widelcem, a przy tym jest soczyste, aromatyczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nasza babcia często na święta robi karkówkę i też wszyscy chwalą za tą rozpływającą się w ustach strukturę :D Twoja wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. widzę, że zapanowałam moda na wolnowary ;)
    karkówka zapowiada sie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam karkówkę od teściowej , mięso z własnego chowu, myślałam co z nią zrobić, może skorzystam z Twojego przepisu zapowiada się bardzo smacznie ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena