niedziela, 12 lutego 2017

Odwrócone ciasto śmietankowe z pomarańczami


Myślałam, że już wyczerpałam wszystkie możliwe opcje modyfikacji mojego ulubionego śmietankowego ciasta z kremówką. Jednak nie :) Niezawodne ciasto w wersji odwróconej i pomarańczowej. Korzystając już z mojego doświadczenia przyłóżcie się do krojenia cienkich plasterków - jedną pomarańczę pokroiłam niedbale, wobec tego jej skórka była grubsza i aż tak nie zmiękła podczas obgotowywania. Gdy jedliśmy ciasto to skórka w tych plasterkach była troszkę za twarda. Ale nie zmienia to faktu iż ciasto wyszło aromatyczne i smaczne :)






Składniki:

Pomarańcze w syropie:
  • 3 pomarańcze
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
Ciasto ucierane:
  • 2 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% lub 36%
  • 2 łyżki soku z pomarańczy 
  • skórka otarta z pomarańczy

Przygotowanie:

Pomarańcze wyszorować i sparzyć. Następnie pokroić na cienkie plasterki grubości około 2-3 mm. Można również je obrać ze skórki, wtedy nie ma potrzeby sparzyć wrzątkiem.

Na szeroką patelnię wsypać cukier i wlać wodę, zagotować do momentu rozpuszczenia się cukru, włożyć plasterki pomarańczy i gotować około 15 min aż skórki staną się przezroczyste i zmiękną.



Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Jaja wbić do misy miksera, wraz z cukrem utrzeć na jasną i puszystą masę. Do utartych jajek dodawać partiami mąkę na przemian ze śmietaną kremówką. Dodać sok z pomarańczy i otartą skórkę. Całość zmiksować na gładką masę.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 28 cm). Na dnie ułożyć plasterki pomarańczy odsączone z syropu. Wyłożyć na blachę ciasto, wyrównać delikatnie szpatułką.

 


Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 1600C i piec ciasto około 50 min, do tzw suchego patyczka. Piekłam z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudzić 15 minut w formie, następnie zdjąć obręcz z tortownicy, na wierzch ciasta nałożyć talerz i ciasto szybkich ruchem odwrócić. Zdjąć delikatnie papier do pieczenia. Wierzch posmarować pozostałym syropem pomarańczowym.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

7 komentarze :

  1. moje jogurtowe i Twoje śmietankowe to są dwa ciasta, które się sprawdzają u mnie w każdej sytuacji, a w zależności od dodatków smakuję za każdym razem inaczej. Pomysł z karmelizowanymi pomarańczami na dole kupuję bez zastanowienia;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) oglądałaś "gotowe na wszystko" jak Gabrielle piekła ciasto - upside down cake? hihih

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena