sobota, 25 lutego 2017

Pieczona szynka wieprzowa z czubrycą zieloną (z wolnowaru lub tradycyjnie)


Domowa wędlina jakiej nie znajdziecie w żadnym sklepie, przygotowana samodzielnie z przyprawami jakie lubicie. Tym razem również skorzystałam z wolnowaru, ponownie nie obsmażałam szynki i szynka wyszła aromatyczna, delikatna i krucha. Pięknie się kroiła na cieniutkie plasterki (używam krajalnicy). Do przyprawienia użyłam czubrycy zielonej - jest to mieszanka cząbru, cebuli, czosnku oraz natki pietruszki. Proporcje zostały podane na 1 kg mięsa ale oczywiście może to być mięso o dowolnej wadze, należy tylko zachować proporcje soli peklowej, przypraw i czasu pieczenia. Można szynkę upiec tradycyjnie w piekarniku, ale jeśli macie wolnowar - to skorzystajcie :)



Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 18 g soli peklowej (2 łyżeczki)
  • 2-3 łyżeczki czubrycy zielonej
  • 1/4 szklanki wody

Przygotowanie:

Mięso od szynki oczyścić z ewentualnych błonek, opłukać i osuszyć. Z każdej strony posypać solą peklową i przełożyć do pojemnika z pokrywką. Wstawić do lodówki na 3 pełne dobry aby mięso się zapeklowało. Można raz dziennie mięso obrócić na drugą stronę.

Zapeklowaną szynkę oprószyć czubrycą z każdej strony, włożyć w siatkę wędliniarską lub obwiązać nicią bawełnianą - jeśli ma ładny kształt, nie trzeba niczym wiązać. Jeśli używamy wolnowaru od razu działamy, jeśli pieczemy tradycyjnie warto jeszcze na 12 h wstawić szynkę do lodówki aby przeszła aromatem przyprawy.

Wolnowar:

Szynkę przełożyć do naczynia wolnowaru, podlać odrobiną wody, piec 1 h na opcji HIGH oraz 10 h na opcji LOW. Dodatkowo po upieczeniu sprawdzałam termometrem wbitym w środek mięsa czy szynka osiągnęła temperaturę 72oC.

Tradycyjnie:

Szynkę przełożyć do naczynia żaroodpornego nagrzanego, podlać 1/4 szklanki wody, zamknąć pokrywę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC, piec 1h na kg mięsa. Można sprawdzić po upieczeniu  termometrem wbitym w środek mięsa czy szynka osiągnęła temperaturę 72oC.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

6 komentarze :

  1. smak nieporównywalny do sklepowych wędlin. Jak patrzę na zdjecia, wydaje się, że struktura mięsa jest inna niż tradycyjnie pieczonego - nie taka włóknista i bardziej zwarta. Prawda??;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, inną troszkę strukturę ma mięso długo pieczone aniżeli takie w sposób tradycyjny. szynka jest zwarta, a jednocześnie rozpływa się w ustach. Nie czuć takich charakterystycznych włókien

      Usuń
  2. Ten zapach szyneczki domowej musi być boski :D

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma nic lepszego niż takie domowe mięsko do kanapki:)
    pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena