poniedziałek, 13 lutego 2017

Sos pomidorowy z mięsem mielonym


Nasz ulubiony sos, którego zawsze produkuję wielki 5 litrowy gar, przygotowując go z podwójnej porcji. W wersji ekspresowej już jest gotowy po 30 minutach duszenia, jednak nie warto się spieszyć a przygotować go wcześniej i dusić 2-3 godziny na małej mocy palnika. Sos zyska na smaku, będzie bardzo esencjonalny i aromatyczny. Idealny do wszelkich dań z makaronem, lasagne lub bardziej zredukowany do faszerowania muszli. Mrozi się idealnie i nic nie traci na wartości, powiedziałabym nawet, że kilkukrotnie podgrzewany zyskuje na smaku. Przepis który dostałam dobrych kilka lat temu od Magdy, mamusi chrzestnej mojej córci, przeszedł nie lada metamorfozę i na dzień dzisiejszy sos przygotowuję właśnie w ten sposób. A Magda, mama Filipka - tego Fifiego od tortu z misiem, również prowadzi blog Mały Elegancik, na który warto zaglądać :)




Składniki:

Sos pomidorowy z mięsem mielonym:
  • 3 duże cebule
  • 800 g mięsa mielonego (wieprzowego/wieprzowo-wołowego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki bulionu lub wody
  • 700 g passaty pomidorowej
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżeczki suszonej bazylii
  • 4 łyżeczki suszonego oregano
  • 3-4 łyżeczki cukru (do smaku)
  • sól (dałam 1 łyżkę) i pieprz (dałam 1 łyżeczkę)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebule obrać i pokroić w kosteczkę. W szerokim rondlu z grubszym dnem podsmażyć na odrobinie oleju cebulę, dodać mięso mielone i na dość sporej mocy przesmażyć krótko aż nie będzie surowe, na końcu dodać ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, chwilę przesmażyć. Dodać bulion, passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość zagotować, następnie zmniejszyć moc palnika i dusić całość na małej mocy palnika pod przykrywką minimum 40 min, a najlepiej 2-3 godziny. Na końcu w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.

Całość można przygotować w wolnowarze dusząc 1 h w opcji HIGH, oraz 10 h w opcji LOW.

Sos pomidorowy z mięsem idealnie smakuje z wszelkimi makaronami, nam najlepiej smakuje z makaronem spaghetti. Sos świetnie nadaje się do lasagne lub bardziej odparowany do faszerowania np. muszli makaronowych.

Nadmiar sosu idealnie się mrozi, zamrożony sos w pudełeczku później wystarczy bezpośrednio podgrzać w rondelku na małej mocy palnika lub rozmrozić w lodówce, a następnie podgrzać.

Smacznego!

4 komentarze :

  1. mam duży zapas domowego sosu- wystarczy poddusić z mięsem i mam pyszne spaghetti:)
    Twoje wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, domowy sos niezastąpiony i uniwersalny :)

      Usuń
  2. dawno nie jadłam takiego spaghetti z sosem z mięsem. Aż nabrałam apetytu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my uwielbiamy i na takie spaghetti w domowym zaciszu mówimy "boloński", ale nie mogłam go tak nazwać, ponieważ jednak boloński pomimo podobieństwa ma jeszcze marchewkę i seler naciowy, podlany winem.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena