niedziela, 12 marca 2017

Drożdżówki z serem i rodzynkami


Drożdżowe puchate ciasto, pyszna masa serowa z rodzynkami i przełamujący słodycz cytrynowy lukier. Do przygotowania tych drożdżówek użyłam ulubionego, maminego ciasta drożdżowego i masę serową, którą kiedyś zapiekałam w naleśnikach a teraz jeszcze dodałam rodzynki. Polecam Wam serdecznie :)









Składniki (24 szt):

Ciasto drożdżowe:
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki cukru + 1 łyżka
  • 125 g masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepszy domowy)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 jaja
  • 3,5 szklanki mąki
Farsz serowy:
  • 400 g twarogu z kostki
  • 1 jajko (białko i żółtko osobno)
  • 2-3 łyżki cukru (do smaku)
  • 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego/śmietankowego (z torebki)
  • 0,5 szklanki rodzynek
Rodzynki włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem, aby się namoczyły. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać żółtko, cukier i proszek budyniowy. Dobrze wymieszać. Namoczone rodzynki dobrze odcedzić i dodać do sera, wymieszać. Na koniec ubić białko w osobnym naczyniu i delikatnie wmieszać do masy serowej. 

Lukier cytrynowy:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny (3-4 łyżki)
Cukier rozmieszać z cukrem pudrem na gładką masę. Gdyby był za bardzo gęsty dodać więcej soku cytrynowego, gdyby był za rzadki - więcej cukru pudru.

Przygotowanie:

W garnuszku umieścić masło, 3/4 szklanki mleka, cukier zwykły i waniliowy. Całość podgrzać do rozpuszczenia masła i cukrów. Przestudzić. Wlać do misy, w której będzie wyrabiane ciasto.

Resztę mleka (1/4 szklanki) podgrzać z łyżką cukru i rozpuścić w tym drożdże.

Do przestudzonej, letniej mieszanki masła, cukru i mleka dodać 3 jajka, rozpuszczone drożdże i większą część mąki. Zacząć wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam hakiem w robocie planetarnym. Dosypując mąkę wyrabiać ciasto aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od miski lub ręki. Starać się nie dosypywać więcej mąki aniżeli w przepisie, ciasto powinno wyjść w miarę luźne ale nie klejące.

Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić w cieple, przykryte np. lnianym ręczniczkiem do podwojenia objętości (około 1,5 godziny, latem krócej).

Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę, krótko zagnieść kilka razy aby ciasto odgazować. Ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować na stolnicy delikatnie podsypując mąką na prostokąt. Na każdej części rozsmarować połowę farszu serowego i zwinąć w rulon jak roladę. Pociąć na kawałki (u mnie z jednej części 12 sztuk).

Drożdżówki przekładać na blachę z wyposażenia piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia lub teflonową matą. Blachę przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić drożdżówki do napuszenia, na około 30 min.

Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec około 25-30 minut do zrumienienia. Piekłam obie blachy na raz, z funkcją termoobiegu.

Drożdżówki po upieczeniu delikatnie wystudzić i jeszcze ciepłe (ale nie gorące) polukrować.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena