sobota, 25 marca 2017

Placuszki z karmelizowanymi jabłkami


Wielokrotnie już pisałam, że jesteśmy bardzo placuszkowi, naleśnikowi i racuszkowi. Możemy je jeść na śniadania, obiady, kolację lub desery - każda pora jest dobra :) A z aromatycznymi jabłkami to już iście królewska uczta: kardamon, imbir, goździki, cynamon i wanilia dają niesamowity aromat i smak, spróbujcie tak doprawić jabłka a się nie zawiedziecie :) Przepis na same placuszki ze strony Moje Wypieki, widnieją tam pod nazwą pancakes, ale prawdziwe, tradycyjne pancakes robi się ciut w inny sposób, więc u mnie pozostaną placuszkami :)




Składniki:

Placuszki:
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 75 g roztopionego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli
Karmelizowane jabłka:
  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • 3 łyżki masła
  • przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, szczypta kardamonu, szczypta imbiru, szczypta mielonych goździków

Przygotowanie:

Przygotować karmelizowane jabłka: jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę. Na suchą patelnię wsypać cukier i postawić na palniku, gdy cukier się rozpuści i skarmelizuje (nabierze bursztynowego koloru) wsypać jabłka, dodać masło i przyprawy. Poddusić około 10 min aż jabłka zmiękną.

Przygotować placuszki: w jednej misce umieścić jajka rozmieszać rózgą kuchenną z mlekiem, dodać masło i wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać cukier i sól. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać do połączenia. Mogą pozostać nawet delikatne grudki.

Patelnię umieścić na palniku, rozgrzać, przy pierwszym smażeniu można posmarować odrobiną masła i smażyć placuszki na złoto z każdej strony.

Placuszki podać z karmelizowanymi jabłkami, układając je naprzemiennie.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. Ach, ostatnio mam ochotę na tego typu deser. Chyba jutro w końcu sobie to zgotuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko goździki byśmy wywaliły bo nie lubimy ale tak to same pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha!
    zjadałbym z wielką ochotą:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena