sobota, 22 kwietnia 2017

Schabowy w panierce z prażoną cebulką


Witajcie po Świętach! Dziś przychodzę do Was z propozycją na tradycyjnego, zacnego schabowego, jednak w troszkę odmienionej wersji - w panierce z prażoną cebulką. Najpierw schabowy krótko obsmażany aby nie spalić cebulki w panierce, a następnie dopieczony w środku. Aromatyczny, soczysty i bardzo apetyczny.

Dzięki dalszej współpracy z Tradismak, otrzymałam siekacz zmiękczający do mięs Victor. Głównie zainteresowałam się nim do zmiękczania mięs, z których robię wędliny (a tam jest niezbędny) lecz nie byłabym sobą, gdybym nie przetestowała go na zwykłym schabowym. Siekacz to 51 ostrych nożyków w teleskopowej obudowie. Dzięki takiemu siekaniu nacinamy mięso, które szybciej kruszeje, a przyprawy lepiej wnikają w głąb mięsa skracając czas peklowania lub marynowania. Specjalnie moje kotlety były grube, ponad 2 cm i przed smażeniem potraktowane właśnie siekaczem. Efekty przerosły moje oczekiwania (nie skłamię, jak napiszę, że raczej spodziewałam się grubej podeszwy). Mięso, pomimo iż pokrojone w dość grube plastry, było mięciutkie i rozpływało się w ustach. Schabowy pierwsza klasa!











Składniki:

  • 3 kotlety schabowe 
  • sól i pieprz
  • smalec lub olej do smażenia

Panierka z prażoną cebulką:
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • mąka
  • 2 jajka

Przygotowanie:

Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem lub użyć siekacza zmiękczającego do mięs. Z każdej strony oprószyć solą i pieprzem.

Przygotować panierkę: bułkę tartą wymieszać z prażoną cebulką. Gdyby kawałki cebulki były za duże, bułkę wraz z cebulką umieścić w malakserze i rozdrobnić. Jajka roztrzepać widelcem z odrobiną soli i wody.

Na patelni rozpuścić smalec lub rozgrzać olej. Kotlety schabowe panierować kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Można czynność powtórzyć i panierować podwójnie. Kotlety smażyć krótko i na dość sporej mocy palnika z obydwu stron na złoto. Usmażone przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC (podpiekałam z funkcją termoobiegu) i podpiekać około 10 min.




Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

2 komentarze :

  1. uwielbiam cebulkę prażoną i to mięsko musiało być przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena