niedziela, 28 maja 2017

Ciasto na pizzę (III)


Jeśli jesteście fanami pizzy to warto spróbować ciasto na pizzę z mąki  typu "00", dedykowanego specjalnie do wyrobu ciasta na pizzę. Dzięki mące o tym typie spód jest fantastycznie kruchy i rzeczywiście z użyciem zwykłej pszennej mąki nigdy nie uzyskałam aż takiego efektu. Oczywiście pizza będzie smakowała wybornie również przy użyciu zwykłej mąki :) Przepis pochodzi z opakowania mąki typu "00", autorstwa restauratora Mauro Lucci - właściciela restauracji Don Lucci.



Składniki (1 spód 35 cm):

  • 300 g mąki typ 00
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w połowie przygotowanej ciepłej wody. Do misy wsypać mąkę, sól, wlać rozpuszczone drożdże, resztę wody i oliwę. Wymieszać i wyrobić ciasto aż będzie odklejać się od dłoni i misy (wyrabiam hakiem w robocie planetarnym).

Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 min. Po tym czasie ciasto rozłożyć na blaszce do pizzy, posmarować sosem, ułożyć ulubione dodatki i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 1800C około 15-20 min.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

2 komentarze :

  1. Teraz cały dzień będziemy myśleć o kawałku świeżej pizzy <3 :D

    OdpowiedzUsuń
  2. niby składniki jak na ciasto do pizzy, czyli mąka, woda, drożdże, oliwa, ale właśnie od mąki zależy efekt końcowy. Kupuję czasem typ 00, ale uświadomiłaś mi, jak dawno nie robiłam pizzy:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena