wtorek, 2 maja 2017

Deser z kremem karmelowym


Ciasto kakaowe z masą karmelową było hitem na naszym Wielkanocnym stole. Krem był tak pyszny, że szybko pojawiła się jego powtórka, ale w wersji szybkiej, w szklaneczkach. W odróżnieniu od ciasta, w deserach nie było potrzeby utrwalania masy żelatyną. Zrobiłam tylko zwykłą wersję, z pojedynczymi warstwami ale już sobie wyobrażam przeróżne wariacje na jego temat, może karmelowe tiramisu, lub połączenie z gorzką czekoladą? :)


Składniki (6 szt):

Krem karmelowy:
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 300 g masy kajmakowej (2 łyżki odłożyć do dekoracji)
Dodatkowo:
  • pokruszone ciasteczka lub biszkopty (około 12 szt)
  • biała czekolada (2-3 kostki)

Przygotowanie:

Dobrze schłodzoną kremówkę oraz mascarpone przełożyć do misy miksera. Zaczynając od małych obrotów miksera całość ubić na gęsty krem, dodać masę kajmakową i zmiksować.

W pucharkach lub szklaneczkach na dnie ułożyć pokruszone ciasteczka lub biszkopty, rozłożyć krem karmelowy. W mikrofali lub w garnuszku rozgrzać odłożoną wcześniej masę kajmakową, udekorować wierzch deserów i ozdobić tartą białą czekoladą. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

5 komentarze :

  1. mm....masa karmelowa.......mniaaaam :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. krówka i śmietanka- musi byc pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kajmak, mascarpone, czekolada? :D Wiadomo, że to musiało być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena