poniedziałek, 8 maja 2017

Lamingtony/kudłacze - przekładane dżemem


Lamingtony to pyszne kostki biszkoptowe obtoczone najpierw w lukrze kakaowym lub polewie a następnie w wiórkach kokosowych. Podobno swoje korzenie mają w Australii, lecz od bardzo dawna znam ten przepis z domu rodzinnego pod nazwą kudłacze, kostka kokosowa lub kostka bytomska. Ciekawa zatem jestem czy lamingtony przywędrowały do nas z Australii, czy może wywędrowały tam z Polski :) Wersja podstawowa to zwykłe ciasto babkowe, lub biszkoptowe. Widziałam też kakaowe, czekoladowe lub wypełnione kremem. A u mnie powstały przekładane dżemem, do których wykorzystałam taką polewę Pyzy. Lamingtony biszkoptowe są puchate, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Słodycz idealnie przełamana kwaskowatym dżemem. Polecam serdecznie!









Składniki (28 cm x 24 cm):

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej


Polewa: 
  • 100 g masła 
  • 120 g cukru 
  • 35 g kakao naturalnego 
  • 150 ml śmietanki kremówki 
  • 150 ml mleka 
Dodatkowo:
  • 1 słoik dżemu/powideł/marmolady dowolnego smaku 
  • około 300 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:


Żółtka oddzielić od białek, białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy białka będą ubite dodawać partiami cukier ciągle miksując, do rozpuszczenia cukru. Następnie dodawać po kolei żółtka, zmiksować. Obie mąki przesiać i stopniowo dodawać do puszystej masy jajecznej, nie miksować już mikserem tylko delikatnie wymieszać szpatułką, łopatką lub rózgą.

Blachę (u mnie o wymiarach 28 cm x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przełożyć masę biszkoptową, wyrównać szpatułką. Blaszką z ciastem delikatnie raz czy dwa stuknąć o blat lub stół - w ten sposób ciasto troszkę odgazujemy i równomiernie wyrośnie. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 1700C i piec około 25-30 min do tzw suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30-40 cm upuścić blachę z ciastem na podłogę (to nie żart!) i wystudzić w temperaturze pokojowej.

Biszkopt przekroić wzdłuż na pół, jedną część posmarować dżemem i złożyć z powrotem. Ciasto pokroić na kostki (pokroiłam na 24 szt).

Przygotować polewę - w rondelku umieścić wszystkie składniki, zagotować, zmniejszyć moc palnika i pogotować 2-3 minuty. Polewę zostawić do lekkiego ostudzenia. Następnie pomagając sobie dwoma widelcami obtaczać w polewie kostki biszkoptowe, następnie każdą kostkę obtoczyć w wiórkach kokosowych, odłożyć na kratkę lub matę do stężenia polewy w odstępach.


Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

3 komentarze :

  1. Kakao, kokos i nadzienie <3 Same pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dawno ich nie robiłam,a szkoda, bi są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena