sobota, 24 czerwca 2017

Placuszki na kwaśnej śmietanie


Późne i leniwe śniadanie, obiad, deser czy kolacja - każda pora jest dobra na puszyste placuszki. Dziś placuszki na kwaśnej śmietanie, choć wyjdą też na jogurcie, kefirze czy maślance. W ubiegłym roku smażyłam je z rabarbarem i cynamonem - też pycha!



Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki cukru lub cukru pudru
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany (mogą być z jogurtem, kefirem lub maślanką)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 jajka

Przygotowanie:

W jednej misce umieścić wszystkie suche składniki (przesiane). W drugiej misce umieścić kwaśną śmietanę, mleko i jajka. Roztrzepać rózgą lub zmiksować mikserem na jednolitą masę. Składniki suche połączyć z mokrymi i wymieszać tak aby nie było grudek, rózgą lub mikserem.

Smażyć placuszki na złoty kolor z obydwu stron na oleju, na mocno rozgrzanej patelni. Polecam smażenie beztłuszczowe na dobrych patelniach nieprzywierających.

Placuszki podawać według uznania: z cukrem pudrem, owocami, dżemem.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

5 komentarze :

  1. Podane z truskawkami muszą smakować wyśmienicie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie placuszki są idealne na śniadanie!:)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. robię na kwaśnym mleku, ale nie próbowałam na śmietanie- fajna propozycja, a na lato z owocami będzie jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj Ewuniu. Czy one są pulchne ? Mam wnusia u siebie i zrobiłabym mu, ale wiem, że on nie lubi takich zbitych. Nie chce mi się robić drożdżowych, te by były szybciej ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu nie mogłam wcześniej odpisać. Placuszki od razu po usmażeniu są lekkie i pulchne. Dla zwiększenia pulchności można jeszcze białka ubić i dodać na końcu, delikatnie wmieszać.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena