środa, 28 czerwca 2017

Schab w płatkach chili, parzony w osłonce barierowej


Delikatny, mięciutki schab z delikatnie pikantną otoczką. Przygotowany w osłonce barierowej ale z powodzeniem można przygotować go w szynkowarze lub zamiast osłonki zawinąć kilka razy w folię i umieścić w siatce. Ze schabu nie usuwam nigdy mizdry (białej otoczki, skórki) ani warkocza (różowe mięso przy schabie) - nie przeszkadza mi to, a wręcz jest przydatne. Dzięki mizdrze ze schabu nie wypływa aż tak dużo soków podczas parzenia i schab jest soczysty. Polecam serdecznie :)








Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 18 g peklosoli
Dodatkowo:
  • pieprz kolorowy (świeżo mielony z młynka)
  • płatki chili
  • osłonka barierowa o śr. 10 cm (długość schabu + 10 cm)

Przygotowanie:

Schab umyć, i osuszyć. Obsypać peklosolą, wymasować i wstawić do lodówki na 3 pełne doby. W międzyczasie schab raz dziennie obrócić aby mięso równomiernie się peklowało.

Po tym czasie schab z każdej strony oprószyć pieprzem i płatkami chili.

Osłonkę barierową (w zależności od rodzaju, niektóre osłonki należy moczyć przed użyciem 15 min w zimnej wodzie, zazwyczaj jest opisane w instrukcji lub na etykiecie) zawiązać dobrze z jednej strony nicią wędliniarską, włożyć schab i związać drugi koniec osłonki. Schab schować do lodówki na 8-12 h.

Schab w osłonce umieścić w garnku i zalać zimną wodą, ustawić na palniku. Gdy woda osiągnie temperaturę 75-800C (lekko będzie "pyrkać") zmniejszyć moc palnika i parzyć 100 min utrzymując podaną stałą temperaturę 75-800C. Po tym czasie schab wyciągnąć z garnka i studzić w zimnej wodzie 10-15 min, następnie przełożyć do lodówki na minimum 12 h. Temperatura wyrobu po wbiciu termometru w środek schabu powinna wynosić 68-72oC. Osobiście dla bezpieczeństwa spożywania preferuję 72oC.

* z dobrych źródeł wiem, że parzymy zawsze 10 min na każdy 1 cm średnicy osłonki barierowej

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

6 komentarze :

  1. smacznie to wygląda Ewuniu...u mnie ostatnio wędliny żadne nie idą, to na razie sobie odpuściłam...pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy moim mężu wędlina zawsze musi być. Nie je kanapek z niczym innym, ciężko z nim mam.

      Usuń
  2. jak ja lubię takie wędlinki, a ta wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Nie ma to jak domowa wędlina.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena