poniedziałek, 10 lipca 2017

Crumble z gruszką - gruszki pod kruszonką


Crumble - czyli owoce zapiekane pod kruszonką. Uwielbiam każdy rodzaj owoców i każdą kruszonkę: razowekokosowe czy też owsiane. Wszystkie cieszą się niezmiernym powodzeniem. Tym razem gruszki o delikatnym smaku karmelu i wanilii ze zwykłą kruszonką. Pychotka :)




Składniki (4 porcje):

  • 4 duże gruszki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka cukru z wanilią

Crumble/kruszonka:
  • 150 g mąki pszennej 
  • 110 g zimnego masła w kawałkach 
  • 6 łyżek cukru brązowego lub białego

Przygotowanie:

Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Na suchą patelnię wsypać cukier i skarmelizować, gdy tylko nabierze bursztynowej barwy dorzucić owoce i masło. Podgrzewać do momentu aż masło się roztopi. Gruszki rozłożyć pomiędzy kokilki lub wyłożyć do dużej formy.

Przygotować kruszonkę: cukier wymieszać z mąką, dodać posiekane masło i wyrobić między palcami na kruszonkę lub ułatwić sobie życie i zrobić kruszonkę w malakserze - wszystkie składniki wrzucić do malaksera, po kilku ruchach nożem już będziemy mieć gotową kruszonkę. Kruszonką posypać gruszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, zapiekać około 30 min aż kruszonka będzie złota.


Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. zawsze uwielbiałam najbardziej z wszelkich placków właśnie owoce i kruszonkę - idealny deser :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena