środa, 26 lipca 2017

Gołąbki zapiekane z sosem pomidorowym


Gołąbki uwielbiamy w każdej postaci, szczególnie z sosem pomidorowym. Większą miłością darzymy te tradycyjnie gotowane lecz z piekarnika też zjadamy ze smakiem. W tym przepisie wykorzystałam sos ze świeżych pomidorów, w sezonie warto sięgnąć po świeże pomidory lecz po sezonie idealna będzie passata lub pomidory z puszki. Polecam serdecznie :)





Składniki:

  • główka kapusty (użyłam włoskiej)
  • 1 kg mięsa mielonego (miałam łopatkę wieprzową)
  • 3/4 szklanki ryżu + 1,5 szklanki wody do gotowania
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
Sos pomidorowy:
  • 1 kg pomidorów (lub 800 g passatty pomidorowej poza sezonem)
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Ugotować ryż: na patelni z pokrywą lub w garnku rozpuścić łyżkę masła/wlać olej, dodać surowy ryż, chwilkę przesmażyć. Gdy będzie przezroczysty zalać zimną wodą, po zagotowaniu zmniejszyć moc palnika, przykryć pokrywę i gotować 15 min. Po tym czasie palnik wyłączyć, ryż przemieszać i pozostawić do ostudzenia.

Na patelni przesmażyć drobno pokrojony czosnek, gdy będzie złocisty dodać pokrojoną cebulę i zezłocić.

W misie umieścić mielone mięso i przesmażoną cebulkę z czosnkiem Masę dobrze wyrobić, dodać ugotowany ryż i jeszcze raz wyrobić. Doprawić solą i pieprzem.

W dużym garnku zagotować wodę aby sparzyć kapustę. Z kapusty ściągnąć wierzchnie liście (nie wyrzucać - przydadzą się do wyścielenia dna garnka). Wyciąć głąb z kapusty, włożyć kapustę na wrzątek i parzyć aż liście zaczną odchodzić od kapusty. Te które ładnie odeszły już wyciągać.

Z liści kapusty odciąć zgrubienia aby łatwiej gołąbki się zwijały. Na każdy liść nakładać farsz i zwijać gołąbki, podobnie jak krokiety.

Duże naczynie żaroodporne posmarować olejem i wyścielić pozostałymi liśćmi (użyłam wierzchnie, umyte i sparzone), układać gołąbki.

Przygotować sos: drobno pokrojoną cebulkę przesmażyć na oliwie, pod koniec smażenia dodać pokrojony czosnek i całość zezłocić. Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę, pokroić w ćwiartki usuwając twarde końcówki. Mi pestki nie przeszkadzają więc nie przecieram pomidorów przez sito. Pokrojone pomidory dodać do przysmażonej cebuli. Podgotować wszystko razem około 5 min. Całość zblendować, przyprawić cukrem, cytryną, solą i pieprzem.

Sosem zalać gołąbki w naczyniu, przykryć pokrywę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC, piec około 60 min aż kapusta nakłuta widelcem będzie miękka. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę aby zapiec gołąbki od góry.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

6 komentarze :

  1. uwielbiam! aż boję się pomyśleć, ile zjadłabym na raz;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem właśnie ile to byłoby sztuk :D ja z ziemniaczkiem zmieściłam 2 sztuki

      Usuń
  2. Takich zapiekanych gołąbków to jeszcze nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To czas nadrobić zaległości :)

      Usuń
  3. zapiekanych gołąbków jeszcze nie jadła, kolejny przepis do wypróbowania zapisane do listy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak taki jak gotowanych, tylko bardziej wyrazisty sosik.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena