niedziela, 30 lipca 2017

Labneh - serek jogurtowy z białą czekoladą


Serek Labneh jest to serek zrobiony z jogurtów greckich lub gęstych naturalnych, które odciekały z serwatki. Najlepsze są jogurty, które w swoim składzie nie mają mleka w proszku. Skład jogurtu powinien zawierać tylko mleko i żywe kultury bakterii. Śmiało znajdziemy takie na naszych sklepowych półkach. Na blogu znajduje się już kilka propozycji: na słodko z mleczną czekoladą oraz wytrawne: z rzodkiewką, z ziołami i marynowane kulki. Przygotowując już podstawową wersję dzięki przeróżnym dodatkom możemy otrzymać smak, który podpowie nam wyobraźnia. Dlatego tym razem wyobraźnia poniosła mnie na słodko, powstał pyszny labneh z białą czekoladą. Do kanapek lub deserów czy ciast. A najlepszy wyjedzony łyżeczką z miseczki :)





Składniki:

  • 400 g jogurtu greckiego (bez mleka w proszku w składzie)
  • 100 g czekolady białej
  • sito 
  • gaza/ręcznik papierowy przeznaczony do kontaktu z żywnością

Przygotowanie:

Sito umieścić na misce (będzie tu kapała serwatka), wyłożyć czystą gazą lub ręcznikiem papierowym tak, aby rogi luźno zwisały. Na gazę wyłożyć jogurt naturalny. Brzegi gazy/ręcznika zebrać razem i zawiązać lub spiąć klipsem, stworzy się taka sakiewka z jogurtem w środku. Całość odstawić w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na około 24 h. W tym czasie odcedzi się serwatka, a kremowy serek zostanie na sitku. Odcedzać tak długo aż serek będzie miał kremową konsystencję. Jeśli będzie za rzadki, zostawić go jeszcze w chłodnym miejscu.

Po tym czasie serek zebrać z gazy, umieścić w miseczce.

Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną lub w mikrofali. Wymieszać płynną czekoladę z serkiem na jednolitą masę. Można dodać też kilka kostek czekolady startych na tarce.

Serek umieścić w pojemniczku, najlepiej z przykrywką i przechowywać w lodówce.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. Robiłyśmy z czekoladą Wedla karmelową i było nam zdecydowanie za słodko :) Ale nie mówimy, że nie dobre :P Jednak jak jest kakao to jakoś ta słodycz się wyrównuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzicie, my uwielbiamy białą czekoladę i to absolutnie nie było za słodkie :)

      Usuń
  2. ja jak Dziewczyny robiłam z mleczną czekoladą, ale z białą chyba będzie nam lepiej smakować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mleczną też robiłam, jednak jako fani białej czekolady bardziej nam smakuje z białą. Uwielbiamy białą.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena