środa, 12 lipca 2017

Schab w płatkach czosnku parzony w osłonce


Nie masz szynkowara? Nic straconego, są przecież osłonki :) A jak nie masz osłonki to zawiń schab kilka razy w folię i włóż do siatki wędliniarskiej. Nie ma to jak domowa wędlina. Pyszny, soczysty i aromatyczny schab. Polecam serdecznie :)



Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 18 g peklosoli
Dodatkowo:
  • majeranek
  • płatki czosnku
  • osłonka barierowa o śr. 10 cm (długość schabu + 10 cm)

Przygotowanie:

Schab umyć, i osuszyć. Obsypać peklosolą, wymasować i wstawić do lodówki na 3 pełne doby. W międzyczasie schab raz dziennie obrócić aby mięso równomiernie się peklowało.

Po tym czasie schab z każdej strony obtoczyć w majeranku, obłożyć płatkami czosnku lekko dociskając.

Osłonkę barierową (w zależności od rodzaju, niektóre osłonki należy moczyć przed użyciem 15 min w zimnej wodzie, zazwyczaj jest opisane w instrukcji lub na etykiecie) zawiązać dobrze z jednej strony nicią wędliniarską, włożyć schab i związać drugi koniec osłonki. Schab schować do lodówki na 8-12 h.

Schab w osłonce umieścić w garnku i zalać zimną wodą, ustawić na palniku. Gdy woda osiągnie temperaturę 75-800C (lekko będzie "pyrkać") zmniejszyć moc palnika i parzyć 100 min utrzymując podaną stałą temperaturę 75-800C. Po tym czasie schab wyciągnąć z garnka i studzić w zimnej wodzie 10-15 min, następnie przełożyć do lodówki na minimum 12 h. Temperatura wyrobu po wbiciu termometru w środek schabu powinna wynosić 68oC.

* z dobrych źródeł wiem, że parzymy zawsze 10 min na każdy 1 cm średnicy osłonki barierowej

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

10 komentarze :

  1. Piękna wędlina!
    Profesjonalna i apetyczna...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada cudnie i zapewne tak też smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czosnek to nie nasze klimaty ale na pewno wędlinka jest bardzo aromatyczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te płatki czosnku nie są aż tak intensywne jak świeży ale smak i aromat czosnku jest oczywiście wyczuwalny. Ja uwielbiam czosnek :)

      Usuń
  4. U mnie akurat czosnek to nasz klimat...pysznie to wygląda Ewuniu...przypomina mi taki schabik od jednego producenta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak Danusiu- ja uwielbiałam ten schab od senatora. Teraz już nie kupuję bo robię sobie sama :D Ale to właśnie ten schab chciałam odtworzyć.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena