wtorek, 29 sierpnia 2017

Golonka w słoiku


Kolejna słoikowa, tym razem golonka w kawałkach z pieprzem i czosnkiem. Z moją ulubioną przyprawą od Tradismak, przyprawą Rozkoszna, którą nie raz już miałam okazję wypróbować i niezmiernie się ucieszyłam iż znalazłam ją w zestawie do kiełbasy słoikowej. Goloneczka palce lizać, z galaretką, która wytworzyła się bez używania żelatyny. Użyłam golonki bez skóry, ale jeśli lubicie bardziej tłuste i skóra Wam nie przeszkadza to śmiało użyjcie mięsa ze skórą.






Składniki:

  • 1 kg golonki (bez kości i u mnie bez skóry)
  • 18 g peklosoli 
  • 15 g przyprawy Rozkoszna * 
  • 30 ml (2 łyżki) wody na każdy 350 ml słoik
Dodatkowo:
  • 5 słoików o pojemności 350 ml z nakrętkami

Przygotowanie:

Oczyszczone mięso z golonki pokroić w kostkę 3x3 cm, posypać peklosolą, przełożyć do pojemnika i schować do lodówki na min 24h. Po tym czasie zapeklowane mięso wymieszać z przyprawą i wyrobić aż zacznie się rozklejać. Mięso zapakować do wyparzonych wcześniej słoików (u mnie 5 szt o pojemności 350 ml) tak aby nie ubrudzić rantów, lekko ubić i do każdego słoika wlać po 2 łyżki (30 ml) przegotowanej wody. Nakrętki zakręcić i zapasteryzować słoiki tradycyjnie w wodzie lub w piekarniku.

Dla golonki, która jest ciężkim mięsem wybrałam tyndalizację 2h/2h/30 min. Pasteryzowałam w piekarniku: do zimnego piekarnika na kratkę wstawiłam słoiki, ustawiłam piekarnik na temperaturę 110oC + termoobieg i liczyłam czas od nagrzania do tej temperatury.

* zamiast gotowej mieszanki można dać 3-5 g pieprzu i 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

6 komentarze :

  1. Wszystkie przepisy bardzo smaczne i dokładnie opisane. Często korzystam. Dziękuję. Ale.... przed przełożenie pokrojonej golonki do pojemnika i lodówki---- posypać peklosolą :-)
    Elżbieta Zachary

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za czujność :) już poprawione :)

      Usuń
  2. ale sie zgrałyśmy ;)
    fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O Jessu jakie to musi być pyszne. Ja bym na pewno wszamała, ale moja Połowa niestety nie ruszy gdzie jest tłuste, w ogóle krzywi siè od jakiegoś czasu na wieprzowinę...może zrobię tylko dla siebie...pozdrawiam Ewuniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu, to jest czyste mięso z golonki, bez kości i skóry. Tam gdzie takie białe widać "to ta błonka" ścięta. Ja nigdy nie usuwam bo mi nie przeszkadza. Fakt, nawet oczyszczone mięso z golonki nie jest aż takie chude ale pyszne :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena