środa, 2 sierpnia 2017

Kluski kładzione


Kluski kładzione, jedne z najprostszych dodatków do zup, drugich dań lub jako danie samodzielne. Przygotowuje się je z ciasta półgęstego, które należy dokładnie wyrobić, aby wtłoczyć do nich jak najwięcej powietrza - dzięki temu są delikatniejsze i pulchniejsze. Jak nazwa wskazuje, kluski nabiera się łyżeczką i kładzie na wrzątku, gotują się 2-3 minuty. Przepis ze zbiorów Hanny Szymanderskiej.






Składniki:

  • 400 g mąki
  • 3 jajka
  • łyżka stopionego masła
  • około 0,5 szklanki letniej wody
  • sól

Przygotowanie:

Jajka dokładnie rozkłócić z wodą, stopniowo dodawać przesianą mąkę starannie mieszając. Wlać stopione masło i dodać szczyptę soli. Łyżką lub mikserem wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Im dłużej wyrabiane, tym pulchniejsze kluski będą.

W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Metalową łyżeczkę zanurzać we wrzątku a następnie nabierać małe kluseczki i wkładać je do wrzątku. Gotować 2 minuty pod uchyloną przykrywką. Jednorazowo wkładać do wrzątku tyle klusek, aby zakryły powierzchnię wody i swobodnie pływały. Aby się nie sklejały, po wyjęciu warto przelać je ciepłą wodą.

Podawać jako dodatek do zup, do drugich dań lub samodzielnie okraszone skwarkami lub polane zrumienioną bułką tartą z masełkiem, na słodko lub wytrawnie.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena