piątek, 29 września 2017

Chałka dyniowa z kandyzowaną skórką pomarańczową i cynamonową kruszonką


Nie ma się co oszukiwać - zapukała już jesień, a wraz z nią piękne jesienne kolory i aromaty. U mnie w kuchni również bardzo aromatycznie za sprawą przepysznej dyniowej chałki z kandyzowaną skórką pomarańczową i cynamonową kruszonką. Zapach podczas pieczenia nieziemski :) W tym przepisie wykorzystałam bazę na ciasto drożdżowe Doroty z Moje Wypieki. Polecam serdecznie :)






Składniki:

Kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru cynamonowego (lub cukier + 1 łyżeczka cynamonu)
  • 60 g stopionego masła
Dodatkowo:
  • jajko do posmarowania

Przygotowanie:

W misie umieścić mąkę pszenną, szczyptę soli, cukier i suche drożdże (jeśli używamy świeże drożdże to rozpuścić je w ciepłym mleku z odrobiną cukru), zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Dodać puree z dyni, kandyzowaną skórkę a na końcu stopione masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę.

Wyrobione ciasto nakryć ściereczką lnianą i zostawić do wyrośnięcia na około 1,5 h - do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto lekko zagnieść - odgazować. Podzielić na cztery części. Z każdej uformować wałek - cieńszy na końcach, grubszy w środku. Końce połączyć ze sobą i zapleść chałkę, końcówki podłożyć pod chałkę.




Chałkę przełożyć na blachę piekarnikową wyłożoną papierem lub matą. Przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia. W międzyczasie zrobić kruszonkę - wszystkie składniki wymieszać widelcem do otrzymania kruszonki.

Wyrośniętą chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175oC, piec około 45-50 min aż chałka się zarumieni i do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

6 komentarze :

  1. Dynie w tym okresie mogła bym jeść na okrągło. Bardzo smaczny pomysł chałką z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Wygląd, wyglądem - ale jaki smak!

      Usuń
  3. Serdecznie zachęcamy do dodania tego przepisu do dyniowej akcji na zBLOGowani.pl. Zbieramy najlepsze dyniowe przepisy z blogów :)
    https://zblogowani.pl/akcja/dyniowe-przepisy

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena