poniedziałek, 4 września 2017

Pulpety "porosołowe" z gotowanego mięsa w sosie śmietanowym z cukinią


Kiedy na blogu Danusi "Co mi w duszy gra" w marcu zobaczyłam połączenie sosu śmietanowego z cukinią i drobiem wiedziałam, że podobne danie musi znaleźć się na moim stole. Sos jest tak pyszny, że można go jeść nawet bez żadnego dodatku mięsnego. U mnie w sosie wylądowały pulpety "porosołowe", ale zamiast tego można dodać obsmażone filety z kurczaka lub jak u Danusi polędwiczki. Serdecznie polecam :)





Składniki:

Pulpety:
  • 500 g gotowanego mięsa z rosołu (mieszane, dowolne, już obrane)
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 0,5 szklanki rosołu/bulionu/wody
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • mąka do obtoczenia
  • tłuszcz do smażenia
Sos śmietanowy z cukinią:
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • do smażenie masło lub olej
  • 300 ml śmietanki 30% lub 36%
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ugotowane, obrane z kości mięso zmielić w maszynce do mielenia. Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na złoto. Do zmielonego mięsa dodać przesmażoną cebulę, jajko, kaszę manną, natkę pietruszki i wymieszać (wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych). Na końcu wlać bulion/rosół/wodę i ponownie wyrobić. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Z masy mięsnej uformować pulpety, obtoczyć w mące i obsmażyć na złoto z każdej strony. Pulpety przełożyć z patelni.

Przygotować sos: cebulkę pokroić w kostkę, cukinię umyć i pokroić wraz ze skórką (jeśli stara cukinia, to brzydką skórkę obrać) - przekroić wzdłuż na cztery części, następnie na małe ćwierć-plasterki. 

Na patelni od smażenia pulpetów rozgrzać odrobinę tłuszczu, przesmażyć na złoto cebulę, pod koniec dodać pokrojoną cukinię i chwilę razem przesmażyć. Wlać śmietankę, przełożyć obsmażone pulpety, przykryć pokrywką i całość razem poddusić, na końcu zdjąć pokrywę i na większej mocy palnika odparować sos aby zgęstniał. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Podawać według gustu: z makaronem, ziemniakami, pieczywem lub z czym dusza zapragnie.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

1 komentarze :

  1. U nas mięso z rosołu zawsze szybko znika ale takie pulpety to też fajna opcja :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena