niedziela, 15 października 2017

Ciasto na kremówce ze śliwkami i lukrem


Moje ulubione, proste, szybkie ciasto na kremówce. Niezawodne i zawsze się udaje. Tym razem w najzwyklejszej formie - ze śliwkami i lukrem. Takie ciacha lubimy najbardziej :)




Składniki:

Ciasto ucierane:
  • 2 jaja 
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% lub 36% 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
Dodatkowo:
  • połówki śliwek (około 0,5 kg) 
Lukier cytrynowy:
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Jaja wbić do misy miksera, wraz z cukrem utrzeć na jasną i puszystą masę. Do utartych jajek dodawać partiami mąkę na przemian ze śmietaną kremówką. Całość zmiksować na gładką masę.

Blaszkę (u mnie 25 cm x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać kaszką manną/bułką tartą. Wyłożyć na blachę ciasto, wyrównać szpatułką. Na wierzch ułożyć połówki śliwek, rozcięciem do góry.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec ciasto około godziny, do tzw suchego patyczka. Piekłam z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu wystudzić i polać lukrem cytrynowym - cukrem pudrem roztartym z sokiem cytrynowym
.
Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

1 komentarze :

  1. Wygląda jak sernik :D Uwielbiamy kiedy śliwki tak pysznie puszczą sok :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena