niedziela, 26 listopada 2017

Ciasto na soku ananasowym, z ananasem i wiórkami kokosowymi


W mojej rodzinie od dawien dawna uwielbiany jest przepis na babkę z olejem i wodą. Któregoś dnia postanowiłam poeksperymentować i zamiast wody dodać sok z ananasów, a część mąki zastąpić wiórkami kokosowymi. Eksperyment był tak udany, że nie zdążyłam zrobić zdjęć, a ciasto ze smakiem zostało szybko zjedzone - puszyste, miękkie i wilgotne nawet kolejnego dnia. Ciasto koniecznie musiałam powtórzyć - akurat został nam sok z puszki ananasów i kilka plasterków owoców, które pokroiłam na mniejsze cząstki i ułożyłam na cieście. Ale wspaniale by smakowało z całymi plastrami ananasów ułożonych na cieście, następnym razem takie zrobię :)


Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka soku z ananasów
  • 1 szklanka oleju
  • plastry ananasów 
Lukier:
  • 2 łyżki soku ananasowego (lub wody)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:

Jaja wbić do misy, dodać cukier i ubić na puszystą masę. Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i zmiksować. Na końcu ciągle ubijając dodawać na przemian olej i sok z ananasa.

Masę przelać do formy (u mnie forma 25 cm x 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą/kaszą manną. Na wierzch wyłożyć plastry lub kawałki ananasa. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1750C i piec około 45-50 min do tzw. suchego patyczka.

Jeszcze ciepłe polukrować - sok z ananasa rozetrzeć z cukrem pudrem, posypać wiórkami kokosowymi.


Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. fajne ciacho:)
    chętnie bym sie poczęstowała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ananas ma charakterystyczny smak i na pewno świetnie sprawdził się w takim wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ciasto pieczemy z termoobiegiem czy Góra dół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekę zawsze z termoobiegiem, ale wybór należy do każdego z osobna.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena