sobota, 4 listopada 2017

Szarlotka bez pieczenia, z bitą śmietaną


Szarlotka na zimno z bitą śmietanką to obowiązkowa pozycja wśród różnych ciast pojawiających się u mnie na stole podczas imprez rodzinnych. Nawet nie pamiętam kiedy upiekłam ją pierwszy raz - chyba z dziesięć lat temu. Przez ten czas nic się nie zmieniło, szarlotkę na zimno uwielbiamy ale tym razem postanowiłam sobie jeszcze skrócić czas przygotowania i zamiast tradycyjnego biszkoptu użyłam herbatników. W kilka chwil powstało niesamowicie pyszne ciacho. Polecam Wam serdecznie :)




Składniki:

Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek (lub 1 litr gotowego już musu)
  • około 0,5 szklanki cukru
  • odrobina wody
  • 2 galaretki cytrynowe
Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
  • herbatniki (około 32 szt)
  • tarta czekolada mleczna lub kakao na wierzch ciasta

Przygotowanie:

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pociąć na plasterki. Do garnka przełożyć jabłka, podlać odrobiną wody i poddusić aż jabłka zmiękną - około 10-15 min. Dosłodzić do smaku cukrem, na końcu wsypać suche galaretki cytrynowe i wymieszać aż się rozpuszczą. Zostawić do lekkiego ostygnięcia.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć warstwę herbatników, wylać masę jabłkową i rozłożyć kolejną warstwę herbatników. Blachę wstawić do lodówki, do stężenia.

Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej i zahartować - do ciepłej żelatyny dodać łyżkę ubitej kremówki, wymieszać. Zahartowaną żelatynę dodać do reszty ubitej śmietany, dobrze zmiksować. Masę śmietanową wyłożyć na stężałą masę jabłkową, wyrównać i całość posypać tartą czekoladą lub oprószyć kakao. Schować do lodówki do stężenia.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena