wtorek, 6 lutego 2018

Drożdżówki z twarogiem i lukrem


Przepyszne, mięciutkie i puszyste drożdżówki z twarogiem i lukrem. Przy pomocy robota kuchennego wykonanie jest banalnie proste i nie nastręcza trudności. Ciasto drożdżowe jest bardzo pulchne i można je wykorzystać do wielu słodkich drożdżowych wypieków, zamiast masy twarogowej użyć owoców lub budyniu. Świetnie się też wałkuje i robi przeróżne zawijaski. Przepis na drożdżówki zaczerpnęłam z grupy na FB od Ani Lech, zamieniając tylko olej podany w oryginalnym przepisie na masło :)




Składniki:

Ciasto:
  • 340 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki stopionego masła
Masa serowa:
  • 250 g twarogu 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki proszku budyniowego
  • 2 łyżki cukru 
Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

W części letniego mleka rozpuścić drożdże z odrobiną cukru. W misie miksera umieścić przesianą mąkę, sól, cukier, pozostałą część letniego mleka, żółtka i wcześniej rozpuszczone drożdże. Wyrobić w robocie hakiem do drożdżowego ciasta lub ręcznie. Pod koniec dodać roztopione i ostudzone masło, ponownie zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Starać się nie dosypywać więcej mąki. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić przykryte ściereczką do podwojenia objętości, na około 1,5 h.

W międzyczasie zrobić masę serową, wszystkie składniki dobrze wymieszać aby nie było grudek.

Przygotować dwie duże blachy, najlepiej te z wyposażenia piekarnika. Wyścielić je papierem do pieczenia lub specjalną matą do pieczenia.

Po tym czasie ciasto delikatnie zagnieść jeszcze raz, aby je odgazować. Ciasto podzielić na 10 kawałków, z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę i odkładać na blachę w dużych odstępach. U mnie 5 bułeczek na jedną dużą blachę. Blachy z bułeczkami przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na około 30 - 40 min.

Po tym czasie za pomocą szklanki zrobić wgłębienie w każdej bułeczce. Szklankę przyłożyć do bułeczki (wcześniej dno zamoczyłam w mące) i mocno docisnąć, prawie aż do blachy.

W każde wgłębienie nałożyć wcześniej przygotowaną masę serową.

Blachy z bułeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 25 minut do zezłocenia. Ja piekłam dwie blachy na raz, z funkcją termoobiegu.

Upieczone bułeczki jeszcze gorące polukrować.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

3 komentarze :

  1. u nas takie drożdżówki zwą się watruszki;) Dawno nie piekłam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe drożdżówki są pycha, tylko u nas zawsze musi być kruszonka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają te drożdżówki. Dawno takich nie robiłam. Dzieciaki będą zachwycone :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena