sobota, 21 lutego 2015

Babka kukurydziana z kandyzowaną skórką pomarańczową


Kiedyś daaaaawno temu miałam przygodę z dietą Ducana. Po tej przygodzie oprócz utraconych kilogramów, które i tak powróciły, został mi dodatkowo ... zapas mąki kukurydzianej :) Szukałam w sieci interesujących przepisów z użyciem tejże mąki, zasada była po prostu taka, że część lub całość mąki pszennej należało zamienić na mąkę kukurydzianą, ot i wszystko.

Zatem na pierwszy ogień poszła zwykła babka ucierana z przepisu z mojego starego zeszytu. Tym razem od siebie dodałam jeszcze kandyzowaną skórkę pomarańczową, która nadała babce pięknego aromatu. W planie miałam zrobić lukier pomarańczowy i posypać skórką kandyzowaną, jednak stanęło na tym, że babeczka została obficie posypana cukrem pudrem. I taka też była pyszna.

Składniki (forma 28 cm x 16 cm):

  • 100 g bardzo miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pomarańczowego
  • 150 g skórki pomarańczowej


Przygotowanie:


Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle ucierając dodać ekstrakt. Dodawać pojedynczo jajka, pamiętając aby kolejne jajko dodać dopiero po uprzednim wmieszaniu poprzedniego. Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać, dodawać porcjami do ciasta dalej ucierając na gładką masę bez grudek. Na końcu wmieszać kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą/ kaszą manną formy. U mnie forma o wymiarach 28 cm x 16 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C około 50 min do tzw suchego patyczka. Wbity do ciasta patyczek , np do szaszłyków winien być suchy po wyciągnięciu, bez śladów surowego ciasta. W razie potrzeby skrócić lub wydłużyć czas pieczenia.

Po upieczeniu babkę wystudzić np na kratce do studzenia ciast i dowolnie udekorować, np polukrować, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.


Smacznego!

Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

1 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena